Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Stress orsakar diabetes

Att stress leder till ohälsa är ingen nyhet. Men nu har forskning kommit fram till att stressen även kan leda till typ 2-diabetes. Detta öppnar för möjligheten att förebygga sjukdomen och att rätt behandling kan sättas in vid ett tidigt stadium.
Madeleine Danemo Publicerad 24 november 2009, kl 14:33

- Alla har haft detta på känn länge, men nu har vi svart på vitt på att stressen är speciellt skadlig för vissa människor, säger Erik Renström, professor vid Lunds universitets diabetescenter.

Cirka 400 000 personer i Sverige lider av typ 2-diabetes idag. Och det som forskningen nu har visat är att hälften av dessa personer bär på en riskgen som är känslig för stress. Resultatet innebär att man i en framtid själv ska kunna testa sig för att se om man bär på den gen som orsakar sjukdomen och på så sätt kunna förebygga ohälsan.

- Detta är starskottet för att kunna ge individuell rådgivning på ett annat sätt än de generella svepande råden som ges idag. Samtidigt ger det en chans för personer att själva kunna påverka sin hälsa och välbefinnande, säger Erik Renström.

 Enligt Renström är vi människor kapabla att hantera väldigt mycket stress så länge vi själva kan styra över det. Men när det uppkommer yttre faktorer som vi inte kan påverka blir stressen ohälsosam. I arbetslivet är det inte alltid så lätt att förhålla sig till den negativa stressen och påfrestningarna är ibland stora för individen.

Hur ska man förebygga den negativa stressen?

- Det är viktigt att man tittar till arbetslivet som en helhet. Jag är inte så säker på att en halvtimmes friskvård varannan vecka ger så stora resultat, säger Erik Renström.

 Har ni sett några kopplingar mellan utbrändhet och riskgenen?

- Det skulle vara något som vore intressant att titta på i framtiden. Det ligger nära till hands att tänka sig att det skulle vara samma mekanismer för utbrändhet som för typ 2-diabetes, säger Erik Renström.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.