- Alla har haft detta på känn länge, men nu har vi svart på vitt på att stressen är speciellt skadlig för vissa människor, säger Erik Renström, professor vid Lunds universitets diabetescenter.
Cirka 400 000 personer i Sverige lider av typ 2-diabetes idag. Och det som forskningen nu har visat är att hälften av dessa personer bär på en riskgen som är känslig för stress. Resultatet innebär att man i en framtid själv ska kunna testa sig för att se om man bär på den gen som orsakar sjukdomen och på så sätt kunna förebygga ohälsan.
- Detta är starskottet för att kunna ge individuell rådgivning på ett annat sätt än de generella svepande råden som ges idag. Samtidigt ger det en chans för personer att själva kunna påverka sin hälsa och välbefinnande, säger Erik Renström.
Enligt Renström är vi människor kapabla att hantera väldigt mycket stress så länge vi själva kan styra över det. Men när det uppkommer yttre faktorer som vi inte kan påverka blir stressen ohälsosam. I arbetslivet är det inte alltid så lätt att förhålla sig till den negativa stressen och påfrestningarna är ibland stora för individen.
Hur ska man förebygga den negativa stressen?
- Det är viktigt att man tittar till arbetslivet som en helhet. Jag är inte så säker på att en halvtimmes friskvård varannan vecka ger så stora resultat, säger Erik Renström.
Har ni sett några kopplingar mellan utbrändhet och riskgenen?
- Det skulle vara något som vore intressant att titta på i framtiden. Det ligger nära till hands att tänka sig att det skulle vara samma mekanismer för utbrändhet som för typ 2-diabetes, säger Erik Renström.