Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Strejkhot mot elektronikföretag

Skriv på kollektivavtalet senast onsdag nästa vecka, annars tar vi ut tjänstemännen i strejk. Det är Unionens uppmaning till elektronikföretaget Mydata i Täby.
Niklas Hallstedt Publicerad

Varslet gäller både Micronic Mydata och dess dotterföretag Mydata Automation.

- Vi vill alltid nå fram förhandlingsvägen och visa på fördelarna med kollektivavtal. Men här har vi hållit på och förhandlat i två år, konstaterar Unionens förhandlingschef Niklas Hjert.

- Vi tycker att det är ett anständighetskrav på svensk arbetsmarknad att man har anställningsvillkor som följer av kollektivavtal, och därmed så klart möjlighet till inflytande på arbetsplatsen.

Utöver inflytande skulle ett avtal också innebära andra konkreta fördelar för de anställda, exempelvis årliga lönerevisioner.

Varslet omfattar samtliga 116 Unionenmedlemmar på de båda företagen.

Skulle en strejk slå hårt?

- Ja, definitivt. Vi har varslat om arbetsnedläggelse av samtliga arbetsuppgifter som våra medlemmar utför, säger Niklas Hjert.

Enligt Peter Uddfors, Micronics vd och koncernchef, är anställningsvillkoren på företaget "bättre på alla punkter än kollektivavtalet", bland annat vad gäller semester och sjukvårdsförsäkring.

- Det här är inte ett bolag som misshandlar sin personal eller ligger i underkant på pensionsvillkor  eller arbetstid eller något sådant.

När diskussionerna om avtal inleddes 2009 var uppfattningen att majoriteten av de anställda inte ville ha ett kollektivavtal, enligt Peter Uddfors som dock säger att han inte vet hur det ser ut i dag.

Om inte avtal träffas träder strejken i kraft klockan 11 onsdagen den 21 mars.

Micronic Mydata och Mydata Automation utvecklar produktionsutrustning för elektronikindustrin, bland annat tillverkar man system för montering av komponenter på kretskort.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.