Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Stereotyphot bakom kvinnors lägre lönekrav

Att kvinnor ofta begär betydligt lägre lön än män vid löneförhandlingar beror på att de förväntas göra det, enligt en avhandling vid Lunds universitet.
Anita Täpp Publicerad 16 maj 2008, kl 12:41

Una Gustafsson- Det finns en ganska ordentlig överlappning mellan hur man ser på kvinnor och män och dåliga och goda förhandlare, säger Una Gustafsson, som skrivit avhandlingen i psykologi.

- Många studier har visat att enligt stereotypa föreställningar så anses goda förhandlare, liksom män, vara bestämda, starka och självhävdande. Medan dåliga förhandlare, och kvinnor, anses vara lite mesiga, eftergivna, emotionella och alltför relationsinriktade.

När det finns en stereotyp föreställning om att en grupp ska prestera sämre än en annan så gör den också det. Femomenet kallas "stereotyphot" inom psykologin.

Ett exempel är att svarta amerikaner som fått veta att de skulle göra ett intelligenstest presterar sämre än de som inte fått veta det. Ett annat är att kvinnor lyckas sämre på matteprov om de fått information om att provet brukar ge olika resultat beroende på kön.
- Så fort man pratar om skillnader mellan grupper så brukar det uppfyllas, säger Una Gustafsson.

I sin avhandling har hon undersökt om samma skillnader kan uppstå för kvinnor som löneförhandlar. För att ta reda på det ordnade hon bland annat verklighetstrogna löneförhandlingar för ett hundratal ekonomistuderande. Hälften av deltagarna fick veta att deras förhandlingsförmåga skulle testas, vilket alltså innebar ett "stereotyphot". Den andra hälften fick veta att så inte skulle ske.

Bland de sistnämnda fanns inga könsskillnader. Men i den grupp som fått veta att deras förhandlingsförmåga skulle testas begärde kvinnorna drygt 2 000 lägre i månadslön än männen, liksom nästan 6 000 kronor mindre som drömmånadslön.
- De hade alltså sänkt sin målsättning sedan de förstått att deras förhandlingsförmåga skulle testas. Och det viktigaste som jag kan visa i min avhandling är att stereotyphotet kan förklara att kvinnornas målsättning är lägre, säger Una Gustafsson.

- Det är lätt att tro att om det här händer så är det kvinnornas eget fel. Men det här ligger ju i den stereotypa samhällsnormen och det är inget som kvinnorna hittat på. Dessutom finns en diskriminering som bland annat visar sig i att män har lättare att få den lön de begär, att kvinnor måste ha mycket högre lönekrav än män för att få en del.

Vad händer om en kvinna begär högre lön?
- Då uppfattas man ofta som otrevlig och krävande och någon som män inte vill jobba med, har bland annat amerikanska studier visat. Medan det inte spelar någon roll om män begär mer eller mindre i lön, andra män vill ändå jobba med dem.

Una Gustafsson menar det är viktigt att kvinnor blir medvetna om hur steretyphotet kan påverka dem vid löneförhandlingar.
- Det här är ju inget som kvinnor tänker på medvetet. Men omedvetet kan man börja tänka att man som kvinna förväntas prestera dåligt vid löneförhandlingar så att det påverkar ens målsättning. Om man blir medveten om vilken effekt stereotyphotet kan ha så kan man också se till att höja sin målsättning och kräva mer i lön.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.