Unionens chefscoach Birgitta Aldemark har sett sömnproblemet växa. Nu uppskattar hon att tre av fyra chefer som kontaktar henne lider av arbetsrelaterade sömnsvårigheter.
- Tidigare hade man även lugnare perioder. Nu snurrar hjulen allt fortare, gasen i botten mest hela tiden. Det gör att trycket blir hårdare och utrymmet för eftertanke och reflektion mindre - om det ens finns, framhåller Birgitta Aldemark.
Bakom sömnsvårigheterna kan vitt skilda faktorer ligga: mycket övertid under en kort period, liksom lite men konstant övertid under en längre period, ohälsosamt stora skillnader mellan befogenhet och ansvar, otydligt uppdrag, otrygg anställning eller konflikter.
Att man tänker på jobbet på sin fritid behöver i sig inte utgöra något problem, menar Monica Fagerström, som också är chefscoach.
- Det blir ett problem när man inte kan somna, när man inte kan värja sig mot tankarna, när man inte förmår släppa dem.
Har man väl drabbats av sömnsvårigheter, ska man lyssna noga på kroppens varningssignal, påpekar Annelie Carlberg, arbetsmiljöspecialist på Unionen.
- Sömnsvårigheter är ofta ett första tecken på stressproblematik och utbrändhet. Det ska man ta på stort allvar. Har man sömnsvårigheter, då har det gått långt. Då har man överskridit sin förmåga.
Vad händer om man inte tar itu med sina sömnsvårigheter?
- Immunförsvaret sätts ned, risken för hjärt- och kärlsjukdomar ökar. Man kan drabbas av sjukdomar med konstiga fysiska symptom. En dag kanske man inte kommer ur sängen eller får panikångest så fort man får syn på företagets logo. Det kan ta flera år och är nästan omöjligt att komma tillbaka till det tidigare jobbet.
Fast riktigt så illa behöver det inte bli. Om man tar tag i situationen.
Bland de främsta orsakerna till sömnsvårigheterna räknas stress, eller ångest, som orsakas av för stora skillnader mellan befogenhet och ansvar. Hur ska en sådan situation kunna hanteras?
- Om du är chef är det din skyldighet att att reda ut förhållandena, eftersom det inte bara påverkar dig själv negativt, utan också dina medarbetare, inskärper chefscoachen Birgitta Aldemark.
Hon fortsätter:
- Du ska gå till din chef och säga, jag upplever en differens mellan mina befogenheter och mitt ansvar. Se till att förklara ordentligt. Om du har en chef som inte ser problemet är det viktigt att du kan visa upp konkreta situationer och den negativa effekten som uppstår av differensen. Om inte ens det hjälper så kan man fråga sig om det är rätt att fortsätta.
Monica Fagerström tycks dela samma uppfattning:
- Om man inte kan förändra sin organisation så kan man ytterst lämna den. Man ska prioritera sig själv, ta hand om sig själv. På sikt kan detta vara bra för karriärutvecklingen. Det är jag övertygad om.
Två andra, tätt ihopflätade, orsaker till sömnsvårigheter är prestationsivern och rädslan att be om hjälp.
- Innan man blir chef är man ofta sedd och bedömd utifrån sina egna prestationer, förklarar Birgitta Aldemark. Därför är det svårt för många ledare att göra skiftet och skapa resultat genom att andra gör jobbet och också får vara duktiga i det. Det har många svårt att ta in. Lika svårt som att tala om för sin egen chef att man är osäker i sin chefsroll. Att säga att man inte kan vissa arbetsuppgifter är inte alls lika svårt.
Finns det någon mirakelkur?
- Nej, skrattar hon. Det är lite som att hålla ihop ett äktenskap. Man måste vara både målinriktad och lyhörd och beredd att lära sig något nytt varje dag. Förhoppningsvis har du en bra chef och en arbetsgivare som hjälper dig att både må bra och att utvecklas. Om inte, måste du ta ditt eget ansvar och finna lösning på dina behov. Ta gärna kontakt med en coach på Unionen, eller gå till en bra chef som du har haft förut och fråga om han eller hon kan bli din mentor i ett halvt år.