Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Slutbud i dag

I dag får parterna i industrin ett slutbud från de opartiska ordförandena. Budet, som skulle ha lämnats redan i fredags, ska jämka samman fackens och arbetsgivarnas vitt skilda krav.
Linda Svensson Publicerad

Det är ingen tillfällighet att de opartiska ordförandena (opo) har begärt mer tid för att snickra på sin slutliga hemställan. Aldrig tidigare har parterna stått så långt ifrån varandra vad gäller bedömningarna av hur ekonomin kommer att te sig framöver.

Unionens ekonomiska prognos visar på tillväxt, om än avmattad jämfört med i år och förra året. Svenskt Näringsliv däremot menar att vi står inför en ekonomisk kris.

- Det finns en osäkerhet i ekonomin, visst är det så. Men flertalet företag tuffar på. Vi har ringt 700 klubbar i landet, och de allra flesta menar att i deras företag är läget oförändrat, säger Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef.

Unionen, och övriga fack i industrin, menar att det finns ekonomiskt utrymme att höja lönerna med i snitt 3,7 procent på ett år. Teknikarbetsgivarna anser att ekonomin endast tillåter 3,2 procent på 22 månader.

Fack och arbetsgivare är överens om att det bör vara ett kort avtal, jämfört med de treåriga som man haft under lång tid. Det innebär att de allmänna villkoren, som bland annat handlar om arbetstid, arbetsmiljö och jämställdhet, sannolikt inte kommer att förändras i någon större utsträckning.

Industrins avtal berör en halv miljon anställda. Men dess omfattning är egentligen avsevärt större. Industrins avtal sätter det så kallade märket. Det innebär att lönenivåerna i industrin lägger ribban för ökningarna också på resten av svensk arbetsmarknad. Det är därför av största vikt att avtalet är så pass balanserat att det kan accepteras också inom exempelvis handel och tjänstesektor.

Tanken är att parterna ska lämna sitt svar på opo:s bud i morgon, onsdag. Skulle svaret bli nej, finns en risk att facken varslar om konflikt redan på torsdag, då fredsplikten upphör i och med det nuvarande avtalets utgång. En konflikt, till exempel övertidsblockad eller strejk, kan träda i kraft tidigast en vecka senare. De opartiska ordförandena har dock möjlighet att skjuta upp konflikten i sju dagar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.