Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sjukskrivna kan gå miste om ITP-pension

Den som är sjukskriven under mer än tre månader, till minst 25 procent, får sin pensionsgrundande inkomst beräknad på lönen innan sjukskrivningen. En gynnsam löneutveckling har alltså ingen betydelse för pensionen. Reglerna slår hårt mot den som är deltidssjukskriven fram till pensionen. Nu ska regelverket ändras.
Linda Svensson Publicerad 14 februari 2008, kl 14:11

När ITP infördes 1974 ville man skydda pensionen för den som blev sjuk. Mot att arbetsgivaren slapp betala pensionspremie för den sjuke fick den som blev borta från jobbet på grund av sjukdom behålla sin pensionsgrundande inkomst. I stället för att försäkringen följer löneutvecklingen räknas förmånerna upp med Alectas pensionstillägg.

Men den lösningen passar inte nutida förhållanden där det blivit allt vanligare att anställda blir sjukskrivna på deltid.

Gunilla Dahmm- Vi kan konstatera att många som är sjukskrivna på deltid har en god löneutveckling på sitt arbete. Det bör få genomslag på pensionen. Enligt den nya ITP-planen ska systemet ändras inför framtiden så att pensionen även kommer att baseras på den faktiska lönen, säger Gunilla Dahmm, Unionens pensionsexpert och ledamot i Alectas styrelse.
En normal löneutveckling har generellt varit högre än uppräkningen av den pensionsgrundande inkomsten som har tillämpats.

Samtidigt har systemet sina fördelar. Den som förlorar sitt deltidsarbete och blir arbetslös har också fortsättningsvis fått behålla den pensionsgrundande inkomsten från tiden innan sjukdomen. När man nu gör om systemet kommer den som blir arbetslös att förlora i pension.

De som i dag är sjukskrivna på minst 25 procent kommer inte att omfattas av de nya reglerna.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.