Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Se uppsägningstiden som en trygghet

Om din anställning tar slut hastigt så har du ändå möjlighet att söka nytt jobb på betald arbetstid.
- Det finns särskilda skydd inbyggda i lagen för den som har blivit uppsagd, säger Gunilla Bäcklund, avtalsansvarig ombudsman på Unionen.
Eva Karlsson Publicerad

Ett vanligt problem är att den som blir uppsagd går hem och förblir hemma. Man är chockad och ledsen och orkar inte jobba.

- Då har den uppsagda inte förstått att man faktiskt är tvungen att jobba hela uppsägningstiden. Annars får man ingen lön, säger Gunilla Bäcklund.

Visst finns det företag som bjuder personalen på arbetsbefriad uppsägningstid, men det vanliga är att man ska fortsätta jobba.

- Det kan tyckas lite omänskligt men lagen tar ingen hänsyn till sårade känslor. Även om man funkar som en robot måste man le mot kunderna.

Under uppsägningstiden får inte arbetsgivaren sänka lönen eller försämra förmåner. Den uppsagda får inte heller omplaceras till annan ort om det medför att det blir svårare att hitta ett nytt arbete. Man har också rätt att besöka arbetsförmedlingen och söka jobb på betald arbetstid i rimlig omfattning. Men man måste ansöka om ledigheten vid varje tillfälle.

Det är vanligt att arbetsgivaren säger upp före jul och före midsommar. Gunilla Bäcklund menar att det kan ha att göra med att chefen vill undvika alla känslor och all tid som går åt till samtal med kollegor. Men företagen säger att de vill ha en nystart på det nya året, de har bokslut, koncernbolag och utländska ägare att ta hänsyn till.

- Blir medarbetaren uppsagd under sin semester börjar uppsägningstiden att löpa först när man är tillbaka i tjänst. Blir man uppsagd före ledigheten, om så bara dagen före semestern, börjar uppsägningstiden att gälla på en gång.

Den uppsagde har rätt att ta ut sin planerade semester men behöver inte plocka ut den.

- Om arbetsgivaren lovar dig arbetsbefriad uppsägningstid, se till att få skriftligt på det. Annars blir det problem. Jag har stött på många fall där chef och anställd har olika åsikter om vad som beslutades, säger Gunilla Bäcklund.

Fotnot: Reglerna finns i Lagen om anställningsskydd 12 och 14 §§ och Semesterlagens 14 §. 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.