Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Schysta säljföretag kan få Unionenstämpel

Säljföretag kan komma att kvalitetscertifieras. Eniro och Unionen diskuterar nu hur man ska förändra synen på säljyrket och på så vis minska arbetslösheten bland ungdomar.
Johanna Rovira Publicerad

Samtidigt som arbetslösheten bland unga är rekordhög råder skriande brist på säljare. En av orsakerna till att så få söker sig till säljutbildningar eller provar på yrket tror Martina Smedman, personaldirektör på Eniro, beror på att säljyrket har fått ett - i vissa avseenden - oförtjänt dåligt rykte.

- Det finns naturligtvis många oseriösa arbetsgivare som drar med sig oss andra ner i träsket. Dessutom förekommer fulsälj - säljare som kränger på kunder saker de inte vill ha. Men säljyrket är ett fantastiskt ingångsjobb för många unga och vi har många exempel på riktiga framgångssagor.

Martina Smedman kontaktade Unionen i hopp om att man med gemensamma krafter skulle kunna få bukt med synen på säljyrket och i förlängningen också minska arbetslösheten. Karin Skånberg, regionchef för Unionen Stockholm, är eld och lågor över Smedmans idéer:

- Att jobba som säljare är en otroligt bra ingång till yrkeslivet - du lär dig hur mycket som helst. Och det är intressant med företag som är beredda att ta in unga människor utan krav på sänkta löner.

Samarbetet är ännu bara på spånarstadiet, men Karin Skånberg och Martina Smedman ser framför sig en tredelad modell som tydligt visar att seriös försäljning handlar om tre parter. Såväl kunders som säljares och arbetsgivares behov ska tillgodoses. Kunderna ska bemötas med respekt och slippa bli pålurade saker de inte vill ha och säljarna ska ha trygghet och schyst arbetsmiljö medan arbetsgivaren förväntar sig kompetens, ansvar, engagemang och prestation från sina anställda.

Martina Smedman hoppas också på någon typ av kvalitetsstämpel för att skilja de seriösa företagen från de ruttna. 

- Min tanke var att Unionen skulle stå bakom kvalitetsstämpeln som ger trovärdighet mot potentiella arbetstagare. Den skulle ges till företag som uppfyller de krav förbundet ställer - till exempel att det finns kollektivavtal, planer för jämställdhet, mångfald och kompetens.

Susanne Olin-Jönsson, ordförande för Unionenklubben på Eniro är positiv till initiativet.

- Det jag tagit del av hittills tycker jag verkar bra. Vi har verkligen svårt att få tag på säljare samtidigt som många går arbetslösa. Kan man lösa det här tillsammans så är det jättebra

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.