Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Så ska utrikesfödda slussas ut i arbetslivet

Tio procent av de utrikesfödda i Stockholms län är arbetslösa. Många av dem har utbildning och arbetslivserfarenhet med sig från sina hemländer. Samtidigt råder det brist på kompetent arbetskraft.
Petra Rendik Publicerad

Stockholms län har dragit igång projektet "Anställ Kompetensen". Syftet är att nya svenskars erfarenheter och kunskaper ska tas tillvara och matchas mot arbetsgivarnas behov.

- Det här är en kraftsamling med flera aktörer inblandade, både inom den offentliga och privata sektorn. Vi ska alla hjälpas åt för att synliggöra och förbättra de utrikesföddas situation i vårt län, säger Sam Yildirim, projektledare på Länsstyrelsen i Stockholm.

Enligt Sam Yildirim tar det i snitt sju år från det att en person kommer till Sverige till dess att han eller hon får ett arbete. Det är en omänskligt lång tid tycker han, en tragedi för både den enskilda personen men också för samhället som går miste om kompetens.

- Myndigheter och organisationer har många goda tankar med de människor som tas emot, men de stjälper i stället för hjälper. Det är så många tidstjuvar med i bilden. Man måste ta sig till Migrationsverket och vänta, läsa svenska och vänta, gå till Försäkringskassan och vänta, gå till Skatteverket och vänta. Vi vet att nyanlända mår bäst av att ta del av samhället så fort som möjligt, och arbete kan vara som medicin för många som mår dåligt.

I Stockholm har flera initiativ tagits med målet att slussa ut utrikesfödda i arbetslivet. De pågående projekten är som små paraplyer menar Sam Yildirim, medan "Anställ kompetensen" är ett parasoll som samlar ihop de olika delarna för att effektivare informera företag hur just deras behov kan tillgodoses.

- På det här viset kan arbetsgivarna vända sig till ett och samma ställe där all samlad information finns tillgänglig, säger Sam Yildirim.

Fakta

Det är Stockholms landshövding Per Unckel som dragit igång projektet "Anställ kompetensen". Syftet är att utikesföddas kompetens ska matchas mot arbetsgivarnas behov. Stockholms Handelskammare, Arbetsförmedlingen, Svensk Näringsliv, Migrationsverket, TCO och LO är några av de inblandade aktörerna.
Läs mer här.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.