Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Så länge de vill ha mig är jag glad"

Klockan är nio på morgonen och Rolf Sundqvist från Luleå har kört till sin chef i Piteå för att förhandla om att jobba ännu ett år. Rolf fyller 71 år snart. Han älskar att resa och att träffa folk - precis sådant som han får göra som besiktningsingenjör.
Eva Karlsson Publicerad 17 december 2012, kl 08:40

Det är snöstorm på vägen mellan Luleå och Piteå och när Kollega får tag på Rolf Sundqvist har han just stampat av sig snön och kommit in i värmen. Nu ska han diskutera villkoren för nästa år med sin chef.

- Jag har bra relationer med mina kunder och så länge de vill ha mig är jag glad. Det är viktigt att tycka om det man gör och trivas med jobbet.

Rolf Sundqvist är auktoriserad besiktningsman och är, numera, timanställd hos ÅF. Fram till dess han var 67 år var han fast anställd på heltid.

En av underavdelningarna till Svenska Brandskyddsföreningen, Elektriska Nämnden (EN), kontaktar försäkringstagare när det att dags för elsäkerhetsbesiktning. Kunden väljer då en besiktningsman. Blir det Rolf far han ut och besiktigar. Han har cirka 290 kunder runt om i Norrbotten. Det kan vara kommuner, skolor, fjällanläggningar pappersmassaindustrier, stålindustri och gruvindustri.

- Jag har hela LKAB. I Kiruna delar jag upp besiktningen i etapper under en treårsperiod. För skulle jag göra allt på en gång kunde jag lika bra flytta dit.

Eftersom han trivs så bra med kundkontakterna och att vara på resande fot vill han gärna fortsätta arbeta. Rolf är också fackligt engagerad. Han är styrelseledamot i Unionenklubben ÅF-Norrbotten och sitter som sammankallande i valberedningen på koncernnivå.

På fritiden gillar han att fiska i Norrbottenälvarna och varje sommar sedan tretton år tillbaka blir det Gotland, en eller ett par veckor. 

- Jag vet inte vad det är men jag älskar Gotland.

Senare på eftermiddagen kan vi inte bärga oss. Nå, hur gick förhandlingen med chefen?

- Jag blev mycket nöjd med min chef om min anställning 2013.

Fakta

År 2010 förvärvsarbetade 85 000 män och 52 000 kvinnor efter att de hade fyllt 65 år, enligt SCB. De som stannar kvar i arbetslivet är ofta högutbildade och arbetar generellt sett färre timmar än yngre åldersgrupper.
I en undersökning med drygt 1 000 pensionärer mellan 65 och 75 år, som United Minds genomfört på Svenskt Näringslivs uppdrag, svarar var tredje att de skulle vilja arbeta, oftast 15-20 timmar i veckan.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.