Det är en tydlig utveckling, enligt Jonas Milton: när konjunkturen vänder nedåt börjar företagen fundera över kostnadssidan.
- Typexemplet är det lilla konsultföretaget, som inte längre kan sälja tjänster för att marknaden dyker. Tidigare kunde man belägga konsulter till 1 500 spänn i timmen, nu är det ingen efterfrågan på tjänsterna. Då gör man om lönesystemen. Man sänker de fasta ersättningarna och lägger in en rörlig del.
Även Jonas Milton själv får ett antal samtal från företag som undrar hur de kan bära sig åt. I första hand upplyser han om vad lagar och regler ger för möjligheter.
- Det finns situationer där det inte är överensstämmande med kollektivavtalet att göra en lönesänkning, i andra fall är det okej. Det finns avtal som innebär att man kan komma överens med medarbetaren om att ha ett rörligt system och att sänka den fasta lönen.
- Ytterst kan man tänka sig att det är en arbetsbristsituation, vi kan inte längre erbjuda jobb, så säger man upp folk och nyanställer till nya löner.
Några råd ger han inte företagen, däremot pratar han mycket om att jobba långsiktigt med rörliga löner.
- Det gör att man lättare hanterar uppgångar och nedgångar. Jag tycker att företag av en viss karaktär som bara har fasta löner bör överväga att införa en rörlig del.
Hur företaget sedan väljer att agera vet han inte.
- Men om ett företag går knackigt och det är fara för konkurs är det inget man smyger med. Då har man en verklighet att hantera.