Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Positions chefspris går till Kim Lindhe

Kim Lindhe, försäljningschef på Stockholmsmässan, är Sveriges bästa chef inom den privata sektorn. Sedan läsare av tidningarna Kollega och Position fått möjlighet att nominera bra chefer utsågs Lindhe till mottagare av Positions chefspris.
Dag Bremberg Publicerad
Kim Lindhe och Dag Bremberg

Priset överlämnades på tisdagen av tidningen Positions redaktör Dag Bremberg, i samband med Kompetensmässan, till en något omtumlad pristagare.

- Mycket, mycket hedrande! Det är givetvis snyggt på mitt CV, men framförallt är jag stolt att medarbetare har nominerat mig, säger Kim Lindhe.

Motiveringen till att Lindhe valdes ut lyder som följer:

"Kim Lindhe har som chef för Stockholmsmässans försäljningsavdelning lyckats få 30 medarbetare att bli ett sammansvetsat gäng som strävar mot tydliga mål. Han har kunnat inspirera även tveksamma medarbetare att samarbeta genom att han utvecklat sitt ledarskap. Nyckeln var insikten om att man som chef måste se och bekräfta varje individ. Kim Lindhe arbetar kontinuerligt och systematiskt med återkoppling till medarbetarna."

- För mig har bra ledarskap allt mer kommit att handla om coachning. Alla medarbetare har behov av bekräftelse och det gäller för mig som chef att se, höra och återkoppla, säger Kim Lindhe.

Priset består av 20 000 kronor, varav hälften kommer från Kompetensgruppen. Tanken är att pengarna ska kunna användas till utveckling av det egna ledarskapet.

Kim Lindhe är 42 år och hans yrkesliv började som undersköterska på en akutmottagning. Han var sedan säljare på olika positioner och projektledare innan han blev chef för Stockholmsmässans försäljningsavdelning. Alldeles nyligen kom han med i företagets ledningsgrupp.

Tidigare mottagare av Positions chefspris är Dag Erenius, Akzo Nobel, Malmö, Peter Dörrich, Saab Automobile, Trollhättan, och Catarina Göthberg, DHL.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.