Enligt Dagens Nyheter planerar regeringen att låta Pensionsåldersutredningen syna vilka konsekvenser tjänstepensionen har för viljan att jobba längre. Att höja 55-årsgränsen skulle dock knappast få någon praktisk betydelse.
Under fjolåret hade tjänstepensionsföretaget Alecta 13 stycken 55-åriga försäkringstagare som valde att ta ut sin pension i förtid. Sammanlagt var det 88 personer under 60 som tog det steget. Det ska vägas mot att runt 35 000 av Alectas försäkrade går i pension vid 65 varje år.
- Anledningen till att det är få är att pensionerna blir så låga att de inte går att leva på. Dels missar man tio års inbetalningar, dels ska man ha ut pension tio år längre, säger Eva Adolphson.
Pensionsåldersutredningen har tidigare pekat på att tjänstepensionerna på flera sätt motarbetar målet att få folk att skjuta upp pensioneringen, bland annat genom att pensionspremierna för äldre blir väldigt höga. Men Eva Adolphson anser att kritiken är missriktad.
- Det förmånsbestämda ITP-systemet är tryggt och att det skulle missgynna äldre är inte med sanning överensstämmande. Det är aldrig dyrt att anställa personer i normalinkomstlägen och relativt sällan dyrt att anställa höginkomsttagare.
I stället påpekar hon att det finns andra faktorer som är betydligt viktigare för att få folk att stanna i arbetslivet längre.
- Man måste se på arbetsmiljön, man måste jobba med värderingar, det gäller att få folk att hålla sig psykiskt och fysiskt friska. Men man måste också fundera på hur man ska få ungdomar att komma in på arbetsmarknaden. Många kommer inte in förrän de är 28 - 29 år i dag.