Jag är 40 år med tre barn och min högsta utbildning är ekonomisk gymnasielinje. Jag har haft ett okej jobb som administratör. Jag har nu i några år funderat på att vidareutbilda mig och har efter många om och men kommit fram till att jag ska studera vidare på högskola eller universitet. Jag har nu sökt in och kommer troligtvis in till våren. Men det kommer hela tiden en massa rädslor som slår undan min tillit. Jag är så rädd för allt som kan gå åt skogen! Så jag tänkte att jag skulle mentalt förbereda mig på detta innan allt drar i gång. Har du några tips, råd som jag kan reflektera kring?
Svar: Hej! Att börja på något nytt som du väljer att göra är så modigt! Så all heder åt dig. Du frågar efter tips och råd om hur du ska förbereda dig. Det finns rent konkreta råd att ge och råd av mer mental karaktär.
Jag börjar med de konkreta. Är man i den sitsen som du är i med tre barn och all den framförhållning och logistik som det kräver så rekommenderar jag dig att göra dina studier till ett "jobb". Måndag till fredag studerar du 8-16.30, oavsett om du har föreläsning eller ej. Att sitta på ett bibliotek kan vara till hjälp då du kommer hemifrån och förhoppningsvis har studiekamrater som du kan bolla med om du skulle behöva det. Tag med en lunchlåda så att ekonomin inte blir allt för lidande av luncher på stan! Nu är det ju så att man har olika rytmer när det gäller att studera och vilka tider på dygnet som man lär bäst. Här handlar det om att känna efter och vara ärlig mot sig själv. Är det så att du kommer underfund med att du läser bäst mellan 22 och 02, ja, du får du vara tydlig med vad du behöver mot de andra familjemedlemmarna så att de är införstådda.
Min personliga erfarenhet är att de som studerar när de är lite äldre och har en familjesituation är att de klarar det galant. De vet om att det inte finns så mycket tid att spela på. På ett sätt kan det vara en upplevelse av nu eller aldrig.
Att läsa olika böcker om olika studietekniker och testa dem innan du börjar på "riktigt" är också något som jag rekommenderar dig. Det kan underlätta oerhört i lärandet så att du inte blir fartblind av all litteratur som du kommer att få.
Håll dig till schemat så att du också får helg och kan ladda batterierna.
Rent mentalt så finns en del råd som förhoppningsvis kan vara till hjälp.
Försök sätta ord på vad som är lustfyllt och glädjefullt med att studera det som du har valt. Vad är det som du verkligen längtar efter att få lära dig och vara del av? Våga känna den barnsliga nyfikenheten och passionen. Den kan bära dig genom de tråkiga och tunga delarna. Sätt ord på det, ge det en bild som du kan ta fram inom dig när alla hinder och rädslor kommer farande. Våga känna hur fantastiskt kul det ska bli att få göra detta!
Du kan också sätta dig och krasst titta på dina rädslor och göra handlingsplaner för hur du ska handskas med dem Exempel: "tänk om jag inte klarar av min första tenta?" Ja, klarar du inte den så blir frågan: När ska du göra den då? Direkt vid första tillfället eller till uppsamlingsmöjligheterna som brukar ligga i början av augusti. Reflektera och konkretisera vad du kan göra åt dina rädslor. Fråga dig också vad du behöver för hjälp och vem som kan hjälpa dig.
Fira efter varje avklarat delmoment! Tänk på hur det kommer att kännas när du är färdig och har din examen!
Lycka till!
Monica Fagerström
Karriärcoach Unionen