Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Pendling orsakar stress

Långa resor till och från jobbet kan vara stressande och kan för vissa grupper leda till fler sjukskrivningar. Samtidigt är de som långpendlar mer missnöjda med sitt jobb.
Ola Rennstam Publicerad 4 juni 2008, kl 07:15

Forskare vid Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, har undersökt hur våra resor till och från arbetet påverkar vår hälsa och om det ökar risken att bli sjukskriven. För att få fram resultatet har man använt en databas med information om 3,6 miljoner svenskar.
I två parallella studier har VTI tittat närmare på hur nöjda folk är med sina liv samt med sina arbeten. Resultaten talar sitt tydliga språk - pendlingstiden har betydelse för vårt välbefinnande.
- Individer som har lång restid till sin arbetsplats tenderar att vara mer missnöjda med sina liv än de som har kortare restid. Effekten är något starkare när vi enbart tittade på jobbet, säger Gunnar Isacsson, en av forskarna bakom studien.

Enligt forskarna är det svårt att hitta generella samband mellan restiden till jobbet och sjukskrivningar på mer än 15 dagar. Undantaget är gruppen lågavlönade kvinnor där sjukskrivningarna är betydligt fler för dem som reser länge varje dag.

- Det tycks finnas en ökad risk för kvinnor med låga inkomster att bli sjuka av resor till jobbet. Pendlingen innebär troligtvis en extra påfrestning för kvinnorna, som ofta tar ett större ansvar i hemmet. Kanske är gruppen mer stressad från början av en ekonomisk situation, och om man dessutom lägger en pendlingsstress ovanpå kan det kanske ge en effekt på sjukskrivningarna, säger Gunnar Isacsson.

Undersökningen visar att män generellt har längre restid till jobbet än kvinnor och framför allt längre pendlingsavstånd. Män tar i högre utsträckning bilen och behöver inte hålla på med byten, medan kvinnor håller sig i kollektivtrafiken.

- Antagligen har män lättare att acceptera jobb som ligger längre bort men som innebär högre lön än vad kvinnor har.

Studien visar också att deltidssjukskrivningarna tycks påverkas av pendlingsavståndet.
- Ju kortare restid du har till jobbet desto högre är sannolikheten att bli sjukskriven på deltid. Alltså, har du långt till jobbet tenderar du att vara heltidssjukskriven. Detta gäller både män och kvinnor och oavsett inkomster, säger Gunnar Isacsson.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.