Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Otydliga krav stressar tjänstemännen

Hälften av alla tjänstemän i Sverige har en så hög arbetsbelastning att de hoppar över lunchen och arbetar över på kvällar och helger för att hinna med sitt jobb. Det visar årets stressbarometer från TCO.
Johanna Rovira Publicerad

Stressen bland Sveriges tjänstemän har inte ökat nämnvärt sedan föregående mätning i fjol, men sifforna är fortfarande bekymrande, menar TCO:s ordförande Eva Nordmark, som presenterade årets stressbarometer.

- Stressen är årtiondets viktigaste arbetsmiljöfråga. Men det går att åtgärda - det är ingen omöjlig uppgift.

Närmare två tredjedelar av tjänstemännen i Sverige upplever att de måste vara tillgängliga fastän de är sjuka och lika många kan inte stänga av när de är hemma och vårdar sina barn.  Drygt hälften (57 procent) kan inte stänga av eller tänka bort arbetet över huvud taget när de är lediga och så många som 17 procent har för övrigt inte möjlighet att vara lediga i fyra veckor i sträck.

- Att kunna ta ut fyra veckors semester är viktigt för återhämtningen. Vi har ett gränslöst arbete på gott och ont och det positiva i gränslösheten är att många också känner att de har ett stort inflytande över sin arbetstid. Det är något vi vill värna, säger Eva Nordmark.

En fjärdedel av deltagarna i undersökningen anser att kraven på dem är otydliga - något som ofta leder till att man jobbar för mycket. En femtedel utför dessutom arbetsuppgifter som är onödiga och som någon annan egentligen borde göra.

Fyra av tio anser att de inte har någon möjlighet att få utlopp för sin kreativitet på jobbet.  

- Det är allvarligt att man inte har en arbetssituation som gör det möjligt att tänka ut nya idéer och utveckla dessa. Det försämrar inte bara den egna motivationen och arbetsglädjen, utan är också ett stort problem för företagen som går miste om möjligheten till förändringsarbete, säger Eva Nordmark.

En förändring är dock nödvändig för att folk inte ska duka under på eller på grund av sina poster. Cheferna måste till exempel få rätt förutsättningar för att vara goda ledare.

-  Det handlar om att ha ett rimligt antal underställa och tillräckliga resurser.  Man måste också begränsa de illegitima uppgifterna, se till att rätt personer gör rätt saker

-  Det är nödvändigt med mer forskning - alla parter på arbetsmarknaden har skrivit till regeringen och efterfrågat mer forskning om hur det moderna arbetslivet påverkar oss.

- En annan åtgärd är tillgänglighetspolicys på varje arbetsplats. Vi behöver alla återhämtning, säger Eva Nordmark.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.