
Två tredjedelar av de 3,8 miljoner som bor i Öresundsregionen hör hemma på den danska sidan. Men det är från Sverige som flertalet pendlare kommer.
- Vi ser dock en trend att fler danskar pendlar till Sverige nu sedan den svenska kronan har ökat i värde, säger Unionens Hans Björkqvist.
När Öresundsbron öppnades för tolv år sedan ökade pendlingen mellan länderna 600 procent. För att hjälpa alla nyanställda att komma till rätt fack tecknade HK (Handels og kontor) i Danmark och Unionen och Handels i Sverige ett samarbetsavtal.
Alla pendlare som vill organisera sig ska tänka på att det varken är deras nationalitet eller bostadsort som styr, utan det är var deras företag ligger. Den som arbetar i Danmark ska vara med i ett danskt fack och den som arbetar i Sverige ska vara med i ett svenskt.
Lagar och regler i de båda länderna skiljer sig åt och de tre fackförbunden brukar vara ute och informera Öresundspendlarna.
- I förra veckan delade vi ut trettiotusen flyers med information på svenska och danska. Det är för tidigt att säga vad det kommer att ge för resultat men många verkar intresserade, säger Hans Björkqvist.
Fakta
Många pendlare är högutbildade och de som pendlar mest är mellan 16 och 24 år. I Öresundsbrons senaste trafikprognos tror man att arbetspendlingen över bron kommer att i princip fördubblas till 39 000 personer år 2025.
Källa: Tendens Øresund