Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

O´Leary bemöter kritiken mot Ryanair

Anklagelserna mot Ryanair är falska. Ingen förhindras vara med i facket och ingen jobbar gratis. Det upprepade flygbolagets vd Michael O´Leary gång efter annan under en presskonferens på torsdagen.
Johanna Rovira Publicerad
Michel O'Leary

Det anonyma nätverket Ryanair Pilot Group, RPG, som förekommit åtskilligt i svensk media på sista tiden och som vi skrivit om här, är en kampanj startad av konkurrenter till Ryanair, hävdade Michael O´Leary på en presskonferens på torsdagen.  Han visade bild och namn på fem personer som han påstår sitter i ledningen för  nätverket, som han kallade Non Ryanair Pilot Group, NRPG.

-  Av alla dessa fem så är det bara en som faktiskt har jobbat på Ryanair och han är avskedad. Varför skulle jag vilja förhandla med Mr KLM, Mr Air France och Mr Southwest?, sade O´Leary som ställde sig minst sagt skeptisk till påståendet att 1500 av bolagets piloter skulle vara med i nätverket.

- Varför träder de i så fall inte fram och bevisar det de påstår? Jag skulle verkligen vilja träffa en av dessa anonyma piloter som är så rädda för repressalier, boohoo, sade O´Leary och viftade dramatiskt med händerna ovanför huvudet.

- Jag kan garantera att de inte får sparken eller straffas om de vill träda fram.

Det förekommer inget som helst förbud mot att vara med i facket på Ryanair, försäkrade Michael O´Leary och påpekade att enligt irländsk lag är alla fria att vara med i facket. Men irländska företag är lika fria att avstå från att förhandla med facket och den friheten använder sig Ryanair av.

- Ingen på Ryanair har någonsin fått sparken eller blivit straffad för att han är med i facket. Jag respekterar varje anställd som vill gå med i facket - om du vill slösa bort pengar på att vara med i en organisation som går med på lönesänkningar för sina medlemmar så varsågod.

O´Leary förnekade också att piloter och kabinanställda inte får betalt om flygplanen är försenade -  något som anställda tvärt emot vittnat om i Kollega (läs om det här).

-  Alla får betalt efter schemalagd flygtid. Att folk skulle arbeta gratis är befängt - då skulle de sluta hos oss. Alla får betalt efter schemalagd tid, vilket är mellan 10-15 procent längre än den faktiskta arbetstiden. Det gäller både för personal som är direktanställda hos oss och personal från bemanningsföretagen. Och så har det alltid varit.

- Och förresten har vi väldigt få förseningar.

Fler dementier: Ryanairs piloter åker inte alls med mindre bränsle än andra flygbolag, piloterna måste inte flyga när de är sjuka och de somnar inte på sträckorna.

- Absurt nonsens - våra sträckor är för korta för att någon skulle hinna somna och det är piloten och ingen annan som bestämmer över extra bränsle. 

- Det stämmer heller inte att vi bara har unga piloter - visserligen är medelåldern något lägre än hos SAS - men där måste ju någon dö innan man nyanställer, sade Michael O´Leary.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.