Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Öka kreativiteten på jobbet

Ha roligt på jobbet och undvik att fastna i negationer som »det går aldrig« eller »det där har vi provat tusen gånger«. Var i stället generös med beröm och stöd kollegor som upplever motgångar.
Eva Karlsson Publicerad 16 mars 2009, kl 13:14
illlustration av Thomas Fröhling

Nicolas Jacquemot, etnolog, författare och PR-rådgivare, tipsar i sin nya bok Vad optimister vet och du kan lära dig om hur man kan bli mer kreativ på jobbet.

För den enskilde:

1. Försök ha roligt på jobbet! Positiva känslor och glädje främjar kreativitet och gynnar relationerna på jobbet. När man har roligt tillsammans utvecklas man både professionellt och som person.

2. Var lekfull. Många tycks tro att lekfullhet är tramsigt och oprofessionellt. Så är det inte. Ta med dig lego eller byggklossar till ett möte, spela spel, se en film ihop för inspiration. Närma er dilemmat med ett barns eller en äldre persons ögon. Hur skulle de lösa det?

3. Undvik att fastna i negationer. "Det går aldrig", "vi har provat det där tusen gånger" och "det kommer att ta alldeles för lång tid" är några exempel. Var i stället generös med beröm då någon kommer med bra idéer och lika generös med stöd när kollegor upplever motgångar. Det skapar trygghet.

4. Gör "annorlunda". Föreslå till exempel ett promenadmöte i stället för fikarumsprat. Och varför inte börja med svaren för att sedan ställa frågorna. Tänk ett år framåt i tiden "Vi nådde våra mål". Fundera hur du eller ni gjorde för att ta er dit. För att tänka nytt krävs att man utmanar invanda sätt att lösa problem. Dessutom: det finns sällan ett rätt svar utan flera. Öva dig i att finna flera svar på ett klurigt problem.

5. Lita på dig själv. Strunta för en stund i hur andra skulle lösa en uppgift eller vad som anses korrekt. Följ din magkänsla, våga tro att just du sitter inne med svaret.

För organisationen:

1. Satsa medvetet på kreativitet. Uppmuntra nytänkande, annorlunda idéer och innovativa lösningar. Gör kreativitet till en integrerad del av arbetet. Varför inte en schemalagd "kreativitetstimme" eller "kreativitetslunch" varje vecka?

2. Skapa naturliga platser för interaktion. Det kan vara allt från trevliga mötesrum till kontorslandskapets utformning. Kreativitet främjas av en avslappnad miljö och möten mellan människor.

3. Anställ personer med olika bakgrund. Det kan gälla såväl arbetserfarenhet, utbildning, kön och ålder. Att ta sig an utmaningar med olika synsätt är fruktbart.

4. Tillåt misstag. Det är omöjligt att skapa en kreativ miljö om de anställda inte får ge sig ut på okänd mark.

5. Undvik att kräva omedelbar avkastning. Att arbeta fram nya idéer, produkter eller tjänster är inget som gynnas av krav på snabba resultat. Se däremot till att belöna kreativiteten, både i lönekuvertet och genom uppmärksamhet internt. Bra initiativ och duktiga personer ska inte tystas ner.           

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.