Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ojämställda löner i fokus på kvinnodagen

I dag firas den Internationella kvinnodagen i stora delar av världen. I Sverige manifesteras dagen bland annat genom debatter och aktioner - TCO säljer muffins och Unionens anställda lägger in frånvarobesked 15.51.
Johanna Rovira Publicerad

Den internationella kvinnodagen har egentligen drygt hundra år på nacken - den instiftades redan 1910 av Andra internationalen, men efter en kvinnokonferens i Mexico tog FN över och beslutade att 8 mars skulle vara en högtidsdag för att uppmärksamma kvinnornas situation i hela världen.

I många länder är 8 mars en nationell helgdag och i Kina får alla kvinnor eftermiddagen ledigt. I Sverige uppmanas kvinnor också att ta ledigt en stund på eftermiddagen - från 15.51 närmare bestämt. Efter 15:51 och fram till 17:000 jobbar kvinnor i Sverige gratis, har Sveriges Kvinnolobby räknat ut utifrån det faktum att den strukturella löneskillnaden mellan kvinnor och män är 14,3 procent.

TCO och Facketförändras.nu utför för andra året i rad sin muffinsaktion för att uppmärksamma löneskillnaderna. Organisationen erbjuder kvinnor muffins till halva priset av vad männen får betala.

Vilken är den viktigaste kvinnofrågan?

Peter Björnsson, Themo Fisher Scientific:

-  Lika lön för lika arbete. Men egentligen är det ännu viktigare att få upp lönerna i de kvinnodominerade yrkena.

Ulrika Wendel, GE Healthcare science AB:

- Det finns många viktiga frågor, men allas rätt till arbete tycker jag är viktigast.

Anette Wahlund, studerande:

- Att kvinnor ska känna sig trygga och slippa hot och våld överallt.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.