Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Nytt avtal med handeln kan ge ketchupeffekt

Inte delpension, men väl en arbetsgrupp. Det blev kompromissen som fick arbetsgivarna inom Svensk Handel att skriva på det nya avtalet. Förhoppningen är att lösningen ska fungera även inom andra branscher där förhandlingarna kört fast.
Niklas Hallstedt Publicerad

Det nya avtalet, som omfattar cirka 35 000 tjänstemän, ligger på samma nivå som avtalen inom industrin med löneökningar på totalt 6,8 procent på tre år. Unionen har dessutom bland annat fått in en extra föräldramånad, individgarantier och stärkta lägstlöner.

Däremot lyckades inte Unionen att få in delpensionen, en extra pensionsavsättning plus möjligheten att gå ned i arbetstid från 60 eller 62 år, i avtalet. I stället landade man i att tillsätta en partsgemensam arbetsgrupp som ska undersöka möjligheterna att införa delpension också inom handeln. Parterna är också överens om att lyfta frågan till PTK- och Svenskt Näringslivsnivå, vilket är viktigt för att inte lösningarna ska skilja sig mellan olika branscher.

Förhoppningen är nu att samma modell ska kunna tillämpas i avtalen med arbetsgivarna inom tjänstesektorn, Almega. Även dessa förhandlingar har hittills stött på patrull på grund av delpensionsfrågan.

- Vår förhoppning är att det ska bli en ketchupeffekt, säger C-G Hjort, Unionens biträdande förhandlingschef.

- Det viktiga är att avtalet innehåller skrivningar om att vi partsgemensamt rekommenderar att frågan förs över till Svenskt Näringsliv -PTK, samtidigt som vi jobbar utifrån branschens förutsättningar. Hittar vi en lösning ska det finnas förutsättningar att implementera det hela under avtalsperioden.

Mattias Dahl, Svensk Handels förhandlingschef, är nöjd med lösningen och vill ge Unionen en eloge för att man "vågade ta ett omtag". Enligt Mattias Dahl har Svensk Handel aldrig varit emot själva idén om delpension, tvärtom inser man behovet. Däremot tycker man att frågan är alltför komplicerad och viktig för att en lösning ska hastas fram.

- Det gick alldeles för snabbt fram. Vi sa inte nej, men vi sa att låt oss kika på det här i en arbetsgrupp. Vi tyckte att det skulle vara bättre att arbeta igenom det här och hitta nivåer som är hållbara och, framförallt, att det ska vara lika för alla på arbetsmarknaden.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.