Det är en vecka sedan det gamla avtalet löpte ut. Samtidigt förkastade facken inom industrin de opartiska ordförandenas slutbud, som innebar löneökningar på 2,6 procent på 13 månader. Sedan dess har parterna haft gemensamma överläggningar. Ännu har facken inte varslat om konflikt, vilket tyder på att förhandlingarna går framåt.
- Vi kommer att gå in i förhandling nu runt helgen, eller i början av nästa vecka. Vi ska försöka förhandla det här i botten. Oavsett om vi står närmare varandra eller inte är det vår skyldighet som parter att förhandla så långt det går, säger Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef.
Samtidigt pratar Svensk Näringsliv om en ny kris - sparkrisen, och en allt kraftigare inbromsning i ekonomin.
- Att osäkerheten i ekonomin är stor är vi alla överens om. Men industrin har möjlighet att betala rimliga löneökningar. Sedan tänker vi inte att vi ska landa på 3,7 procent. Det har aldrig hänt att man har fått precis det man krävt, säger Niklas Hjert.
Dagens Industri har gjort en genomgång av löneökningarna för börsbolagens chefer, och kommit fram till att de ligger på i snitt 24 procent mellan 2009 och 2010.
- Folk som gör bra prestationer ska få löneökningar i nivå med det. Om de anställdas löner riskerar företagens fortlevnad, vilket man ibland kan få intrycket av i arbetsgivarnas opinionsarbete, då är det svårt att se att den typen av chefslöneökningar är rimliga. Men det innebär inte att jag uttalar mig om någon enskild persons lön, säger Niklas Hjert.
Huruvida det står ett nytt avtal för dörren vill Niklas Hjert inte uttala sig om. Men Unionens branschdelegationer, som har att ta ställning till avtalsförslag, är inkallade på söndag.
- Jag tror att medlemmarna förväntar sig rimliga löneökningar, men också att vi som organisation får till det förhandlingsvägen.