Kjell Svenson har mer än 35 års erfarenhet av att vara chef. På sjuttiotalet, i början av karriären, minns han att förväntningarna på honom såg annorlunda ut än idag.
- På sextio- och sjuttiotalet hade vi befattningsauktoriteter. En chef fick auktoritet därför att den var utsedd till det. Man ifrågasatte inte den makten, säger Kjell Svenson.
Han är positiv till att vi gradvis har lämnat det gamla synsättet och idag har kompetensauktoriteter. En chefs auktoritet bygger på att hon eller han har kompetens inom ett visst område och att hon eller han kan skapa produktiva och framgångsrika arbetslag.
Litar inte blint på chefen
Även om vi idag ger vår chef auktoritet på grund av dennes kompetens, tror vi inte att hon eller han kan allt.
- Förr förväntades det att chefen skulle vara expert, en superhjälte som kunde allt, idag har de anställda en annan uppfattning. De förstår att chefen inte kan allt. Och den chef som kan säga "jag kan inte" eller "jag gjorde fel" inför de anställda får auktoritet.
Men att ha auktoritet idag innebär inte att man inte kan ifrågasättas. Mikael Allvin, forskare i sociologi på Uppsala universitet, menar att vi har fått en mer nyanserad syn på auktoriteter.
- Vi förväntar oss att vi ska kunna resonera med våra auktoriteter, inte bara lita blint på dem. Nuförtiden ska en chef kunna motivera för de anställda varför företaget ska fatta ett visst beslut. Till exempel "Vi behöver göra det här för att konkurrera med kineserna", säger Mikael Allvin.
Medbestämmandelagen bidragande orsak
Kjell Svenson menar att ifrågasättandet har lett till att det har blivit svårare att vara chef. När alla ska komma med synpunkter i en fråga kan det ta lång tid att komma fram till något. Då är det viktigt att veta när man som chef ska sätta stopp och ta ett enväldigt beslut.
Samtidigt, förklarar han, är de anställdas åsikter en viktig del i företagets utveckling.
- En chef idag förväntar sig att de anställda ska vara aktiva, ta initiativ, ifrågasätta verksamheten och komma med synpunkter på förbättringar. Förut räckte det att utföra sitt jobb, idag ska du göra det, men också utveckla dig och bidra till utvecklingen av företaget.
Han tror att medbestämmandelagen är en av orsakerna till den förändrade svenska synen på auktoriteter. Att arbetsgivarna har varit tvungna att informera och förhandla med de fackliga organisationerna har påskyndat utvecklingen till en mer demokratisk företagskultur. Och det har gynnat både anställda och företag. De anställda får större inflytande och tar ett större ansvar i företagets framgång, vilket gör att företaget går bättre.
Vad har förändringen inneburit för cheferna?
- Det har blivit roligare och mer utvecklande. Med den här typen av chefskap är det lättare att locka fram engagemang och passion hos medarbetarna. Och man åstadkommer bättre resultat, säger Kjell Svenson.