Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Nu kan någon annan kontrollera din hjärna

Snart är den här, uppfinningen som torde vara alla arbetsgivares våta dröm - en konstruktion som tillåter en person att styra en annan persons handlingar. En forskare i USA har via internet skickat signaler som kontrollerar kollegans handrörelser.
Johanna Rovira Publicerad

Tänk dig att du med blotta tankekraften kan få kollegan att peta sig i näsan eller hämta en kopp kaffe åt dig? Två forskare vid Washingtons universitet har i somras utfört ett experiment som visar att det inte är helt omöjligt med tankekontroll. Den ena forskaren, iförd en mössa med elektroder ansluten till en maskin som läser elektrisk aktivitet i hjärnan satt i sitt labb och spelade datorspel. Men i stället för att avfyra en kanon med fingret, tänkte han sig bara att han flyttade handen och avfyrade kanonen.

På andra sidan campus satt hans kollega samtidigt, iförd en lila modifierad badmössa och brusreducerande hörlurar, och flyttade ofrivilligt på handen för att avfyra kanonen som han inte ens såg.

Sådana här tankeexperiment har tidigare utförts mellan två råttor och mellan råtta och människa, men detta är första gången forskare kunnat skicka signaler från en människohjärna till en annan. Nästa steg är få till en tvåvägskommunikation mellan två hjärnor, meddelar forskarna, som hävdar att de inte är ute efter att styra folks tankar.

Se videon med experimentet här

Fakta

Så tillverkar du en aluminiumhatt:

De tankekontrollerande forskarna hävdar att de inte är ute efter att styra folks hjärnor, men för att vara på den säkra sidan kan du tillverka en klassisk aluminiumhatt.

Gör så här:

Mät upp 76,2 cm aluminiumfolie och klipp av.

Vik dubbelt - det är viktigt att du får två blänkande sidor för att skydda hjärnan från både ingående och utgående psykotronisk strålining.

Vik en arket en gång till.

Vik ner de övre hörnen i 45 graders vinkel.

Vik upp bottenändarna och stick in huvudet.

Kolla instruktionerna här:

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.