Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Mjukt plexiglas gör hockeyn snällare

Det hårda skyddsglaset kring sargen orsakar hjärnskakningar och axelskador för hockeyspelare. Nu börjar Unionens satsning på att få arenorna att byta ut det hårda glaset mot flexibelt ge resultat. Men bytet är kostsamt, endast två arenor har beslutat att installera det nya glaset inför nästa säsong.
Anna Sjögren Publicerad

- Det är kanonbra, säger Luleå Hockeys lagkapten Anders Burström.

Han är nöjd med att Coop Arena i Luleå, har beslutat att installera det nya glaset inför säsongen 2010/ 2011. Hans hemmaarena och Scandinavium i Göteborg är de som fattat det beslutet inför nästa säsong.

Att få arenorna att byta ut det hårda skyddsglaset har varit den viktigaste frågan för hockeyspelarna i Unionen, på grund av skadorna det orsakar dem. Många hjärnskakningar och axelskador skulle kunna undvikas med bättre skyddsglas.

- Att åka in i det hårda glaset är nästan som att åka in i en betongvägg, säger Anders Burström.

Påverka genom dialog

Ingrid Mårtensson är regionalt arbetsmiljöombud och insatt i arbetsmiljölagstiftningen. Som nationell samordnare för Unionens hockeysatsning har hon besökt elitserieklubbar i Mellannorrland för att titta på och prata om hockeyspelarnas arbetsmiljö med klubbdirektörer och sportchefer. Hon har även stöttat övriga regionala arbetsmiljöombud inför deras besök.

-Det här är en solklar arbetsmiljöfråga. Det är som vilken arbetsplats som helst. Lagen ställer krav på att arbetsgivaren ska jobba förebyggande och följa med i den tekniska utvecklingen.

Ingrid Mårtensson tycker att de har fått ett genomgående positivt bemötande. Samtidigt innebär kravet på att byta ut skyddsglasen en stor kostnad för klubbarna. Mellan sexhundra tusen och en miljon kronor.

- Det är förstås en stor kostnad, men klubbarna måste se vad de vinner på att minska spelarnas skador.

Först och främst vill man påverka genom dialog. Men om någon klubb inte är beredd att göra förändringarna kan det bli en fråga för Arbetsmiljöverket.

Spelares arbetsförhållande bättre

Ingrid Mårtensson menar att hockey som yrke inte skiljer sig så mycket från andra riskfyllda yrken. I synnerhet inte vad gäller arbetsgivarnas ansvar.

-Det förekommer fysisk närkontakt, på det sättet är hockey är lite annorlunda, men nattarbete är också riskfyllt. Där ska arbetsgivaren se till att det fungerar med sömn för de anställda. Man ska försöka minska riskerna.

Enligt Anders Burström har hockeyspelarnas arbetsförhållanden blivit bättre. Spelarna är mer vältränade idag, vilket har lett till tuffare spel, men samtidigt är de bättre fysiskt förberedda på det.

Men småblessyrer, som en sträckning i ljumsken eller smärta i handen efter att ha blivit träffad av en puck, tillhör vardagen. Anders Burström har en skada på korsbandet för tillfället.

-Risken finns alltid för skador, det finns inga skydd som helt kan förhindra det.

Kan ni inte minska skadorna genom att spela snällare?

- Det är ett fysiskt spel men på ett schysst sätt. De flesta skador uppstår inte på grund av oschysstheter. Jag är övertygad om att många av skadorna som uppkommer vid sargen minskar med det nya plexiglaset, säger Anders Burström, som hoppas vara tillbaka i spel om ungefär en månad.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.