Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Misstag kan leda till nytta

En kvinna beställde etiketter åt företaget men tänkte sig inte riktigt för "nu har vi etiketter för typ 100 år framåt". En man skulle lägga ut travtips på en nyhetssajt men råkade byta plats på hästarna i två lopp...
Eva Karlsson Publicerad

Tre av fyra misstag på arbetsplatsen leder till merarbete för personen som gjorde eller tänkte fel. Misstagen kan också ge bättre rutiner på arbetsplatsen (43 procent) eller leda till ett gott skratt (32 procent), enligt en undersökning som tidningen Du&jobbet har gjort.

Misstagen kan också väcka irritation och ilska (35 procent). Det gjorde mitt. Jag var ung, arbetade som receptionist och hissade hotellets flagga ute på gården på ett sådant tokigt sätt att den fastnade och brandkåren fick komma och ta ner den.

Även om hotelldirektören var fly förbannad i nästan en vecka ledde mitt misstag inte till uppsägning, som blev följden för 1 procent av de 2 600 personerna som svarade på enkäten.

Andra konsekvenser är: Merarbete för andra (24 procent), materiell eller ekonomisk skada (17 procent) och personskada - egen eller annans - (4 procent).  

- Det måste finnas en stämning av att det är tillåtet att göra fel, annars händer inte mycket på arbetsplatsen, säger konsulten Christer Ackerman till Du&jobbet.

Han tycker att rädslan är vanligare i offentlig sektor "där man av gammal tradition har haft en företagskultur av att mest lyda order." Kreativiteten minskar om man är rädd.

- I en sundare företagskultur finns inställningen att missarna kan föra med sig något bra, säger han.

Vad har du gjort för misstag? Vad ledde det till? Skriv och berätta!

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.