
Provanställningarna är borta. Numera finns bara två typer av anställningar för tjänstemän på som omfattas av Unionens avtal med Teknikföretagen: visstidsanställningar och tillsvidareanställningar. Hade lagen om anställningsskydd gällt hade visstidsanställningen automatiskt lett till en tillsvidareanställning så småningom. Nu gäller i stället att om den anställde jobbat 18 månader under en treårsperiod har Unionenklubben möjlighet att ta upp förhandlingar om att visstidsanställningen ska övergå i en tillsvidareanställning.
Delpension kan man ansöka om från och med den månad man fyller 60 år. Arbetsgivaren har möjlighet att avslå ansökan om ett beviljande skulle "medföra beaktansvärd störning i verksamheten".
För den som varit anställd i två år i följd eller mer betalar arbetsgivaren föräldralön under högst sex månader. Föräldralönen fyller ut ersättningen från Försäkringskassan under föräldraledigheten.
Övertidsreglerna har förändrats och ribban höjts både vad gäller hur mycket man får arbeta och hur koncentrerat. Numera får allmän övertid tas ut med 175 timmar per kalender år, tidigare var det 150 timmar.
Övertiden får nu tas ut med högst 50 timmar under en kalendermånad beräknad som ett genomsnitt under en rullande tremånadersperiod. Det innebär att man, till skillnad från i det tidigare avtalet, kan jobba mer än 50 timmar övertid en viss månad. Det finns dock en övre gräns på max 100 timmar, som endast får överskridas om "synnerliga skäl föreligger".
Tar tjänstemannen ut kompensationsledighet för övertid kan han eller hon få jobba ytterligare max 100 timmar övertid per år. Tidigare var det bara 75 timmar som kunde återföras.