- De fick krypa till korset.
Så beskriver C-G Hjort, Unionens biträdande förhandlingschef, utgången av konflikten som fick sin lösning i helgen. Arbetsgivarna fick alltså backa från sitt hårdnackade motstånd mot individgarantin, att var och en ska vara garanterad en löneökning. Slutresultatet blev en garanterad lönehöjning på 300 kronor.
I och med konflikten förlorade också medlemmarna pengar, den retroaktiva lönehöjningen från första maj. Den förlusten kompenserar nu Unionen med pengar, cirka åtta miljoner kronor, ur sin strejkkassa. Unionen kommer att skicka ut utbetalningskort till medlemmarna.
Utöver individgarantin fick Unionen igenom löneökningar i nivå med dem man kommit överens om på andra områden: 2,6 procent plus en kompensation för de 0,2 procent som tidigare avsatts för kompetensutveckling, men aldrig betalades ut.
Men man fick samtidigt ta ett steg tillbaka på fyra andra punkter:
*föräldralön betalas inte ut för inkomster över 15 prisbasbelopp, cirka 55 000 kronor i månaden.
*tidsbegränsade anställningar ska kunna sägas upp, av arbetsgivaren under de första sex månaderna och av den anställde under hela anställningstiden.
*företrädesrätten till anställning gäller inte vid tidsbegränsade anställningar kortare än en månad, i stället för som tidigare 14 dagar.
*övertidstaket höjs från 150 till 200 timmar. Samtidigt minskas dock det antal timmar som går att ta ut i extra övertid via en lokal överenskommelse från 150 till 100 timmar.
Den punkt som var svårast att acceptera för Unionen var den förstnämnda, detta trots att det är relativt få medlemmar med så pass höga löner.
- Vi tycker det är märkligt att arbetsgivaren inte vill gå fullt ut ur en jämställdhetsaspekt, säger C-G Hjort.
Däremot går det att se den andra punkten, om uppsägningar av tidsbegränsade anställningar, delvis som ett fall framåt. Nu blir det möjligt för den som har en tidsbegränsad anställning att lämna den i förtid, exempelvis om man erbjuds ett annat arbete.