- Tidigare har man fokuserat på konflikten mellan arbete och familj. Det ger lätt en eländesbild. Bilden är mer nyanserad än så, säger Ida Öun vid sociologiska institutionen på Umeå universitet.
Välkänt är att många upplever problem med att pussla ihop livet när både arbetsgivare och familj ska få sitt. Men kombinationen höga krav hemma, exempelvis när man har små barn, och höga krav på jobbet med långa arbetsdagar kan ge högre livstillfredsställelse, enligt Ida Öuns avhandling.
- Höga krav i arbete och familj har tidigare visat sig leda till konflikter. Det vi visar nu är att man både kan ha konflikten och känna högre välbefinnande.
Förklaringen till detta har Ida Öun hittat i familjepolitiken.
- Vi har jämfört länder med olika typer av politik. Människor i de nordiska länderna som har en tvåförsörjarpolitik, har större möjlighet att uppleva livstillfredsställelse. Saker som en generös föräldraförsäkring, rätt till barnomsorg även för små barn och rätt till deltid kan ge en buffert mot stress i vardagen och en känsla av autonomi.
I den allmänna debatten talas det ofta om livspusslet i negativa termer. Så gott som alltid handlar det om svårigheter att få det att fungera. Här tror Ida Öun att hennes forskning kan få betydelse.
- Den lärdom man kan dra är att familjepolitiken har betydelse och inflytande över folks känslor i vardagen. Kanske ska man sluta se på konflikten mellan arbete och familj så negativt. Det vore jättebra om man också kunde lyfta fram de positiva sidorna.
- Ofta är det en eländesbild som målas upp. Både i tidigare forskning och i den allmänna debatten ser man konflikten mellan arbete och familjeliv som en negativ konsekvens av att kvinnor kommit in mer på arbetsmarknaden.