Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Lite buller ökar kreativiteten

Stängd dörr och ljudlöst på mobilen. För många är det ett måste för att kunna jobba. Samtidigt visar en ny studie att en störande bakgrund kan få fart på skaparförmågan.
Eva Karlsson Publicerad

För att förbättra sina möjligheter att komma på nya idéer och hitta lösningar är det kontraproduktivt att stänga in sig i ett ljudisolerat rum. Det har Ravi Metha, professor i Illinois, kommit fram till. En av hans undersökningar gick ut på att låta sextiofem försökspersoner genomföra ett psykologiskt test i kreativt tänkande samtidigt som de lyssnade på inspelade ljud från restaurangmiljöer och byggarbetsplatser. Nivåerna på de olika ljuden motsvarade 50-85 decibel.

- Det visade sig att när bullret låg på ungefär 70 decibel gjorde försökspersonerna bäst ifrån sig, säger psykologen Alexander Rozental på Psykologifabriken.

Högre ljudnivåer påverkade kreativiteten till det sämre och lägre ljudnivåer hade samma inverkan som tystnad.

Stora kontorslokaler ligger på ljudnivåer som motsvarar 50-70 decibel, men de är väl ändå inte särskilt kreativa miljöer?

- Kontorslandskap för med sig problem som störningar och distraktioner och är inte det som menas. Utan det är snarare så att bakgrundsljudet ska upplevas som ett måttligt buller eller ett brus, som man exempelvis gör om man sitter på ett kafé. Över huvud taget kan miljöer som inte förknippas med jobbet gynna kreativiteten.

Hur vill du själv ha det omkring dig för att skapa?

- När jag skriver texter vill jag sitta på kafé, för att jag associerar det med fritid. Tåg är också bra. Det finns bakgrundsljud och det gungar lite.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.