Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Låt inte drömjobbet förbli en dröm

"Nu ska jag ta tag i mig själv."
Efter sommaren ökar trycket på Unionens karriärcoacher. Många har tänkt till under sin ledighet och vill ha hjälp med att byta jobb.
Eva Karlsson Publicerad

- Gå inte bara och dröm om ett nytt jobb, då händer inget. Fundera på vad du kan och vad du vill. Surfa runt och se vilka lediga tjänster som finns och skriv ner en handlingsplan. Först när du börjar jobba systematiskt brukar det lossna, säger Heléna Heverius, karriärcoach på Unionen.

Handlingsplanen blir ett redskap för att nå målet. Det handlar helt enkelt om att skriva ner och planera in vad du behöver göra för att få ett nytt jobb, eller ta nästa steg i din utveckling. Exempelvis att kontakta personer i ditt nätverk, att uppdatera ditt cv eller att lista företag som kan vara intressanta att jobba på.

Helena Heverius, karriärcoach på Unionen- Tidsätt sedan dessa så får du snabbt och enkelt en tidsplan för ditt fortsatta arbete, säger Heléna Heverius.  

Unionens hemsida finns fyra tjänster: Kompetenskartan, cv-guiden, tidsfördelning och karriärcoachen som hjälper dig att ringa in vad du är bra på, vad du vill göra och hur du kommer dit.

Du kan även träffa en karriärcoach för personlig rådgivning. Unionen har 35 stycken runt om i landet.

- De flesta medlemmar som söker upp oss behöver hjälp med att verkligen ta tag i sig själva för att göra något åt sin situation, vare sig det handlar om att byta jobb eller att söka nya utmaningar internt. Ofta handlar det om att ventilera och bolla om det verkligen är värt att ta ett nytt kliv, säger Heléna Heverius. 

Karriärcoachens roll handlar om att hjälpa till att utvärdera olika vägval genom att få personen att själv se möjligheter och hinder ur ett annat perspektiv.

- Självklart ser det olika ut beroende på om medlemmen bor i en småstad eller storstad, om man är gammal eller ung, har familj eller är singel. Men som regel ger vi som karriärcoacher inga råd - det handlar om att hjälpa medlemmen att själv fatta ett för honom eller henne bra beslut, säger Heléna Heverius:   

- I somras träffade jag en man som ville förbereda sig inför en eventuell uppsägning. Det ryktades att företaget skulle omorganisera och han ville vara klar över vad han ville. Skulle han stanna kvar och kliva ett pinnhål nedåt, söka jobb internt, söka sig externt eller vänta och se om han blev uppsagd? Han hade lång erfarenhet inom en smal bransch och ville inte flytta från regionen. Sin ålder såg han också som en nackdel. Vi utvärderade de olika alternativen och han gjorde en prioritering. Utifrån det gjordes en handlingsplan för vad han behövde göra för att nå önskvärt läge.

- En kvinna jag träffat ville ta steget att söka nytt jobb. Hon hade under en tid haft ett jobb med låga prestationskrav för att rehabilitera sig efter en tids sjukdom. Nu kände hon sig understimulerad och ville söka nytt jobb för att matcha sin egentliga kompetensnivå. De hinder hon fann under vårt samtal var att hon var rädd att misslyckas, att bemöta obehagliga frågor i anställningsintervjun och att hon skulle bli sjuk igen. Efter vårt samtal var hon klar över att hon var redo att försöka. Och uppgiften till nästa möte var att leta upp fem företag som hon kunde tänka sig att arbeta på och tre platsannonser som lockade henne att söka.  

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.