Än är det för tidigt att säga något om resultatet.
- Men bara det faktum att man för regelrätta förhandlingar är ett tecken på att går att hitta lösningar. Förutsättningen här är att man är så överens om huvuddelarna att man kan sätta sig ned och diskutera detaljerna, säger Svenskt Näringslivs presschef Peter Isling.
PTK, privattjänstemännens förhandlingsorganisation, vill få fart på kompetensutveckling och ett utbyggt omställningsstöd som ska omfatta även visstidsanställda och dem som sägs upp på grund av ohälsa. Arbetsgivarna, Svenskt Näringsliv, vill å sin sida ha ändrade turordningsregler så att kompetensen blir avgörande för vem som ska få vara kvar vid en neddragning.
Samtidigt pågår samtal mellan regeringen och arbetsmarknadens parter om den så kallade jobbpakten. Modellen, som man hoppas ska ge minst 30 000 nya jobb, har sin förebild i tidigare avtal om yrkesintroduktion.
- I någon mening finns det saker som går in i varandra, men i huvudsak är det två helt olika saker. På det stora hela handlar allt det här om hur vi ska underlätta för människor att få ett arbete och vara konkurrenskraftiga om företaget tvingas lägga ned eller behöver säga upp. Yrkesintroduktionsavtalen riktar sig framför allt till unga människor som ska få sin första anställning, medan omställningsavtalet riktar sig till människor som redan är inne på arbetsmarknaden, konstaterar Peter Isling.
Enligt Peter Isling är ambitionen att vara färdig med förhandlingarna innan den ordinarie avtalsrörelsen drar igång och krav utväxlas, det vill säga i mitten av december.