Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Lagbyggaren

När Pia Sundhage är ledig hemma i Sverige spelar hon gitarr eller leker som "en hoppande boxerhund". När hon leder USA:s damlag måste hon vara extremt fokuserad och strukturerad.
Hur? Med hjälp av fem lärdomar.
Eyal Sharon Krafft Publicerad

Pia Sundhage har nära till sina känslor. I dag är hon på ett alldeles strålande humör. Fnittrande kickar hon bollen högt upp över huvudet, en liten spontan antydan om vad en av Sveriges genom tiderna bästa kvinnliga fotbollsspelare kunde göra under sina glansdagar. 71 mål på 146 landslagskamper.

Här på Skytteholms fotbollsplan i Solna coachade hon AIK:s damlag så sent som för tio år sedan. Närkontakten med fotbollsplanen leder hennes tankar till OS 1996 i Atlanta, USA. Sverige vinner över Danmark med 3-1. Efter matchen storgråter hon. Kamraterna försöker förgäves att trösta henne.

- Det var min sista landslagsmatch. Jag var slut, säger hon på sin blanddialekt, till hälften västgötska, till hälften göteborgska.

Tiden som Sveriges kvinnliga fotbollsstjärna är förbi. Framtiden som en av världens bästa fotbollscoacher finns inte ens i en dröm.

Elva år senare, året är 2007, har gråten upphört sedan länge och förbytts mot ett vrål som kunde höras över Atlanten. Pia Sundhage får ett långväga telefonsamtal, ett erbjudande att bli förbundskapten för USA:s damlandslag, leda USA mot ett OS-guld. Ett drömjobb. Fast bara ett år senare tycks drömmen ha förvandlats till en mardröm.

Den inledande gruppspelsmatchen mellan USA och Norge har just avgjorts i Peking. Pias lag har förlorat med 2-0.

- Det var en katastrof, ett slag i ansiktet! Vi hade inte förlorat en enda av 22 matcher inför OS, så nu kommer förlusten, just när vi behöver den som sämst. Stämningen var i botten, ingen var nöjd med sin insats. Vilken psykolog som helst hade kapat oss jäms med fotknölarna.

Lektion 1: Det är lätt att vara
ledare när det går bra.

Men ibland inträffar en katastrof. Planera för både med- och motgång.

Det hade Pia gjort. Att vara en god och noggrann planerare räknar hon bland sina starkaste ledaregenskaper. Så hon har en noga och i förväg uttänkt katastrofplan som kan användas när spelarna sitter modfällda på gräset efter slutsignalen i Peking.

- Jag sa till dem: Alla tittar på oss, alla undrar hur USA ska agera vid en förlust. Tänk på vad ni säger med ert kroppsspråk. Och tänk på att vi har två matcher till, vi har fort-farande chansen.

Därpå sprang spelarna rakryggade till omklädningsrummet.

Lektion 2: Kroppsspråk får
konsekvenser.

Man ska ta ansvar för sitt kroppsspråk, inte minst ledaren.

- Det var oerhört viktigt! Vi skickade signaler till våra motståndare att vi var redo för nästa match.

För att kunna förstå hur hennes ledartalang har utvecklats så till den grad att hon klarat denna tuffa motgång, backar vi 35 år. Som enda tjej i grannskapet i västgötska Marbäck var hon fotbollstokig från start, något som inte smittade av sig på föräldrarna, hennes tre systrar och två bröder. Det fanns inte ens regler som tillät flickor att vara med i pojkarnas knattelag, så hon fick heta Pelle de första två-tre åren.

- Jag var udda och utan fotboll var jag ganska blyg. Men så fort det handlade om fotboll hade jag alltid synpunkter.

Det upptäcker hennes tränare, Kaj Hansson, som skickar denna ivriga, läraktiga 20-åring på ledarskapsutbildning. Hon blir trollbunden av rollspel och lockad av möjligheten att kunna påverka andra.

- För att bli ledare måste man gilla makt mer än nära relationer till spelare. Med makt menar jag vara med och välja inriktning som man sedan tar ansvar för. Att vara med och välja en coachingstil och sätta sin prägel på gruppen rymmer många spännande möjligheter.

Under loppet av fem år tar hon sig igenom fotbollens alla tillgängliga ledarskapsutbildningar med glupande aptit. En dröm föds, vilken hon noga antecknar i sin drömbok.

- Jag tänkte bli förbundskapten för det svenska damlandslaget. Jag tänkte att det var det bästa jobbet man kunde ha.

Fem år senare blir hon förbundskapten för flick- och U21-damlandslagen, 30 år gammal. Fastän det inte blivit exakt som i drömmen, känner hon då att drömmen har gått i uppfyllelse. Två år senare blir hon dessutom spelande tränare i Hammarby. För den unga tränaren är de kommande två åren avgörande. Gruppen tar emot henne med öppen famn.

- Jag är innerligt tacksam för att de ville att jag skulle lyckas, för precis så kändes det. I stället för att leta fel ställde de upp för mig till hundra procent. Vi hade en fantastisk stämning, vi kunde flabba och skämta med varandra.

Lektion 3: Stämningen i gruppen betyder
enormt mycket.

Gruppen presterar bättre med positiv och tillåtande atmosfär. Hitta något positivt som skapar god dynamik, passion smittar av sig. Gruppens filosofi ska vara: vi gör varandra väl, vi lyfter varandra.

Den goda spiralen för med sig nya insikter, hon bestämmer sig för att lyfta upp positiva saker, i stället för misstag som man tidigare har gjort. Hennes framgångsrecept föds och hon döper det till 7-1.

Lektion 4: 7-1. Sju positiva feedback uppväger
en tillrättavisning.

Positiv feedback skapar bra stämning, men är också ett effektivt sätt att förstärka och få det goda beteendet att upprepas.

En rak tillrättavisning kan vara nödvändig för att sätta ner foten, när en spelare inte vill eller kan ta det förväntade ansvaret.

Tio år senare blir hon bryskt påmind om vikten av att ha allas stöd. För det saknar hon som tränare för norska elitklubben Kolbotn. Så hon väljer att svälja sin stolthet, på egen begäran lämna uppdraget och åka till en tillvaro som arbetslös i Sverige.

- Det var ett viktigt år. Att erkänna för sig själv att det finns ett val när ett jobb inte längre är roligt.

Tillbaka till OS i Peking. Nederlaget mot Norge svider och lägger sordin över stämningen i gruppen. Dags för kvartsfinal. På morgonen vaknar Pia i sitt hotellrum och känner tvivlet komma. Förvisso har de sedan nederlaget mot Norge spelat mot Japan och Nya Zeeland och vunnit mot båda. Men i dag ska de möta Kanada, som har en norsk tränare. Hon är nervös. I det läget bestämmer hon sig för att tillämpa lektion nummer två. Ta ansvar för sitt kroppsspråk.

- Jag peppade mig själv och gick till gymmet, ställde mig på löpbandet och sprang med rockmusik i öronen. Sedan gick jag till frukostbordet som en vinnare. Jag sa till tjejerna att vi ska försöka se pressen vi har på oss som ett privilegium.

Sedan skrattade de. Där någonstans vände det.

De vann mot Kanada med 2-1, på övertid.

Resten är OS-historia. Guldhistoria. Hon har fortfarande svårt att beskriva känslan efter 1-0-segern i finalen mot Brasilien.

- Det går inte att sätta ord på. Känslan kommer i omgångar. Jag har blivit påmind om det så många gånger, som när jag blev utnämnd till Årets tränare i USA. Guldet lever i mig på ett fantastiskt sätt. Jag plockar fram det när jag behöver fylla på självförtroendeburken.

Lektion 5: Njut av era framgångar. Det ger
mycket energi.

OS-vinsten har även inneburit något annat än urstarkt självförtroende: ett förlängt USA-kontrakt. Inte illa, kan tyckas.

- Hade jag varit man hade det varit en helt annan värld! Jag är uppvuxen i en mansdominerad sport, man väger mycket tyngre som man. För oss i damfotbollen har det gällt att överleva, att ta sig förbi glastaket. Men jag ska inte klaga, livet jag lever är otroligt. Vem hade ens kunnat drömma om att bli heltidstränare? Sådant fanns inte när jag var barn, säger hon vars gamla förbundskaptensdröm för det svenska damlandslaget har fått liv igen på senare tid.

Nu har Pia Sundhage jonglerat färdigt med bollen och kan snart återgå till att vara privat, som hon brukar vara när hon träffar särbon Marie i Örebro eller besöker systern i Solna. Då är hon helt annorlunda än på plan.

- Jag är inte alls den som organiserar fester och så, nej nej. Privat är jag den som slappar, eller blir lik en hoppande boxerhund som bara leker utan någon ordning alls.

Fakta

Pia Sundhage
Ålder:
50
Familj: Särbon Marie och katten Elsa
Karriär: Fotbollsstjärna, förbundskapten svenska flick- och U21 damlandslagen, assisterande coach i Kina, förbudskapten för USA:s damlandslag 
Aktuell: Med boken "Spela på bästa fot - att leda med glädje".

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.