Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kvinnorna pensionssystemets förlorare

Kvinnorna får bara 70 procent så mycket som männen i pension. Anledningen är att det är betydligt vanligare med deltidsarbete bland kvinnorna, visar en PTK-rapport.
Men det finns sätt att jämna ut skillnaderna.
- Jag tycker att tjejer ska kräva det, säger Dan Wallberg, pensionsexpert på PTK.
Niklas Hallstedt Publicerad

Andelen kvinnor och män som arbetar skiljer sig inte så mycket. Däremot är skillnaden stor när det gäller hur mycket man jobbar. Det är tre gånger vanligare att kvinnor jobbar deltid. Det är också anledningen till att kvinnor i snitt har en betydligt lägre pension än männen, enligt rapporten.

Tittar man enbart på utbetalningarna från tjänstepensionen är skillnaderna ännu större, kvinnorna får bara hälften så mycket som männen.

Siffrorna gäller dagens pensionärer, men sannolikt kommer det att finnas skillnader under långt tid framöver.

- Kvinnornas benägenhet att jobba deltid minskar konstant. Tiderna är sådana, man arbetar mera och är mer mån om sin karriär, men jag tror inte att det kommer att gå hela vägen. Fortfarande är det många som arbetar deltid, oftast när man skaffar familj, då vill man kunna vara hemma, säger Dan Wallberg.

En sak som går att göra, dock enbart om man är gift, för att jämna ut skillnaden är att mannen för över pensionsrätten för premiepensionen under de år som kvinnan arbetar deltid. Men ytterst få gör det. 2011 var det 8 132 pensionsrätter som överfördes från en partner till en annan.

- Många säger att "vi håller ihop så det spelar ingen roll, vi får ju pensionen tillsammans ändå". Men vi ser att många går skilda vägar i 50-årsåldern. I de fallen är kvinnan alltid torsk: hon har stått tillbaka i löneutvecklingen, hon har stått tillbaka i karriären, hon har jobbat deltid och hon får lägre pension.

Att föra över pensionsrätten borde vara en självklarhet, anser Dan Wallberg.

- Jag tycker att tjejer ska kräva det.

Skulle man inte vara gift kan man i stället på egen hand föra över några hundralappar per månad till ett privat pensionssparande åt sambon.

- Den som jobbar deltid känner också ett större värde om man gör på det här sättet. Det är en form av uppskattning för att man tar initiativet att vara hemma.

Vad gäller tjänstepensionen är PTK:s råd att man bör fundera över efterlevandeskyddet som utlöses vid eventuellt dödsfall. Skyddet kostar pengar, vilket i sin tur ger en lägre pension.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.