Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Krama kollegan i dag

Arrangera en gruppkram på fikarasten. Eller ställ till ett krammaraton bland kollegorna. I dag firas internationella kramdagen, men tänk på att det inte betyder att det är fritt fram att ohämmat kasta sig över arbetskamrater - för en del kan en oönskad kram upplevas som sexuella trakasserier.
Johanna Rovira Publicerad

Kramen kan vara ett alternativ eller komplement till handskakning i mindre formella sammanhang men kan också fungera som tröst. På den amerikanska kramdagshemsidan www.nationalhuggingday.com kunde man dessutom läsa att det behövs två kramar om dagen för att överleva, fyra för att fortleva och sex kramar för att växa. För, som mycket annat, kommer idén med en kramdag från USA, även om den enligt vissa källor också firas i Ryssland i dag den 21 januari.

Kramdagssajten utnämner varje år den mest kramgoa personen - förra året fick programledaren Ellen Degeneres dela priset med grundaren till hemsidan Heavenlyhugangels.com. 2013 års kramare tycks vara en restaurangägare som lyfte president Obama från marken och gav honom en gigantisk björnkram.

Hemsidan föreslår också att man firar dagen genom att bilda kramklubbar, arrangera krammaraton eller ge bort kramkuponger.

För att slippa jobbiga missförstånd med kramobekväma kollegor eller arbetskamrater du inte känner så väl, kan det vara en idé att be om lov innan du utdelar kramen, som heter knus på danska, klem på norska och kucaklama på turkiska.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.