Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Konsumenterna förlorar på fri flytträtt för tjänstepensionen"

Facken gör tummen ned för utredningsförslaget om flytträtt som snart lämnas över till regeringen.
- Det är inte självklart bra med konkurrens, säger Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO.
Niklas Hallstedt Publicerad

"Släng förslaget i papperskorgen!" Så skriver ordförandena för TCO, LO och Saco i en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter, efter att ha tagit del av Livförsäkringsutredningen. Enligt ordförandena kommer utredningen att föreslå en lagstadgad flytträtt för premiebestämda tjänstepensionsförsäkringar. I dag finns enbart en möjlighet att flytta tjänstepensionspengarna mellan vissa utvalda bolag.

- Det finns inget egenvärde i en konkurrens som försämrar för konsumenterna. Här handlar det om att parterna har avsatt medel till tjänstepensionen. Inför man en fri flytträtt som innebär att många privata aktörer som pensionsförvaltare och banker får rätt att påverka kunderna att flytta pengarna, då innebär det att förutsättningarna för att teckna bra tjänstepensionsavtal försämras, säger Roger Mörtvik.

- Det som händer är att så pass mycket pengar dräneras ut från pensionssystemet, att det blir mycket svårare att förutsäga hur mycket avkastning man behöver, hur mycket avgifter som ska tas ut. 

Kan det inte bli bättre för konsumenten?

- Inte mycket tyder på att det blir bättre för konsumenten. Det som hänt inom de kollektivavtalade tjänstepensionerna är att man dels infört en ganska stor flytträtt inom ramen för pensionsplanen. Men man har också pressat ned avgifterna. Relativt sett har man fått låga avgifter och en bra avkastning.

Underskattar ni inte konsumenternas förmåga att göra kloka val?

- Det tycker jag inte. Det här är ett erkänt svårt område. De flesta människor har oerhört svårt att bedöma hur man ska förvalta sina pensionspengar, hur man ska värdera nivån på avgifter och så vidare. I ett läge när det är så mycket pengar på spel finns det risk att man väljer de bolag som är bäst på att göra reklam för sig och kanske kan koppla det till andra tjänster utan att det behöver vara det bästa för pensionen.

Arbetsmarknadens parter har anklagats för att mer värna makten över pensionskapitalet än medlemmarna och de blivande pensionärerna. Ligger det något i det?

- Den kritiken är obegriplig. Den bygger på grov okunskap om hur pensionsavtalen fungerar och förvaltas. Vår utgångspunkt är att värna om att medlemmarna ska ha en bra pension. Allt förvaltas för att uppnå optimal avkastning för löntagarna.

- Jag ser inget värde i att öppna för privata pensionsförvaltare så att de skulle få möjlighet att dränera det här pensionssystemet på kapital.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.