Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Konflikter hämmar kreativitet på jobbet

Improviserade möten och lösa nätverk är ofta bästa sättet för att uppnå kreativitet. Det kom fram i debatten på Unionens seminarium om innovationsförmågan på jobbet.
Tommy Zetterwall Publicerad

En studie av Unionen visar att endast 20 procent av tjänstemännen anser att de blir uppmuntrade att prova nya lösningar på jobbet. 27 procent tycker inte att goda idéer tas till vara.
- Alla kan bli kreativa om de ges rätt förutsättningar, säger Unionens utredare Annika Zika-Viktorsson.

Tillsammans med sin kollega Hans Björkman har hon gett ut Kreativitetsboken, som bland annat tar upp vad som kännetecknar kreativa miljöer.

Högt i tak, en trygg grupp där man kan stimulera och stötta varandra och ett tillåtande klimat är några viktiga faktorer.
- Däremot är det ett missförstånd att konflikter skulle leda till kreativitet. Det verkar snarare åt motsatt håll, säger Annika Zika-Viktorsson.

De små och medelstora företagen är oftast mest framgångsrika. Medan storföretagen har problem. Deras utvecklingsavdelningar kan till och med upplevas som bromsklossar.
- Jag vet koncerner som gör allt för att införlivade mindre bolag ska stå så fria som möjligt för att behålla sitt kreativa klimat.

Kunskap är ofta en avgörande förutsättning. Men den kan också vara hämmande. En studie där flera grupper, däribland studenter och anställda som utvecklade tjänster i jobbet, fick chans att spåna fram nya sms-baserade tjänster visade att studenterna kom med mer orginella och spännande idéer.
- Det gäller att hålla isär det kreativa spånandet från analysen. Det behövs olika typer av kompetens i olika faser av utvecklandet, säger Hans Björkman.

De kreativa miljöerna varierar och olika modeller fungerar i olika företag. Det är lättare att se vad som förhindrar kreativitet.
Här är några tips till ledningen (utifrån en lista från TCO):

 - använd bara begreppet kreativitet som en klyscha

- kontrollera och övervaka i detalj

- sätt upp strikta regler för vilka som får kontakta vilka i organisationen

- håll nere personalutbildning, se det enbart som en kostnad

- lägg dig i detalj i vad medarbetarna gör

- visa på olika sätt att du inte uppskattar skämt

- visa aldrig entusiasm för anställdas idéer, peka på problemen

- låt personliga konflikter mellan anställda växa sig starka.

Kan troligen även användas som en test för att stämma av sin egen arbetsplats.



Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.