Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kompetensen styr var företagen lägger sin forskning

Tillgång till kompetent personal är det allra viktigaste när företagen beslutar om var de ska investera i forskning och utveckling (FoU). Därför bör Sverige bland annat satsa på förbättringar i utbildningssystemet och ökade möjligheter till kompetensutveckling, snarare än skattelättnader som regeringen föreslagit, anser Unionen.
Niklas Hallstedt Publicerad

I en undersökning som Unionen låtit göra med 300 FoU-chefer visar det sig att 80 procent av dem tycker att tillgången till kompetens är den viktigaste faktorn när företagen fattar beslut om var de ska lägga sin FoU-verksamhet.

Andra viktiga faktorer är enligt cheferna närhet till marknaden och närhet till tillverkningen, medan personalkostnaden inte är lika avgörande.

Vilka politiska stimulanser spelar då roll enligt FoU-cheferna? Det visade sig att så kallat FoU-avdrag, möjligheten att dra av mer än hundra procent av kostnaden är den mest efterfrågade åtgärden. Motsvarande system finns redan i Norge.

Unionen menar för sin del att FoU-avdrag är kostsamt för samhället och ger tveksam effekt.

- Från statens synpunkt får man inte ut så mycket av en sådan satsning. Vi hade ett system av det slaget på 1970- och början på 1980-talet. Det visade sig att företagen omdefinierade väldigt mycket och kallade det forskning för att få del av avdragen, säger Emma Tjärnback, utredare på Unionen.

Regeringen har tidigare föreslagit att företag ska få sänkta arbetsgivaravgifter för personer som jobbar med FoU. Avsikten är att det ska fungera från kommande årsskifte.

Prioritera kompetensen i stället är Unionens recept. Förbättringar i utbildningssystemet, ökade möjligheter till kompetensutveckling, fortsatta satsningar på näringslivsnära forskningsprogram och forskningsinstitut är några av förslagen.

- Vi menar att man får ut mycket mer av att satsa på kompetensen. Det skulle vara synd om man tog resurser från det området, säger Emma Tjärnback enligt vilken de större företagen inte skulle kunna dra någon större nytta av regeringens förslag. Inte heller skulle det gynna tjänsteutvecklingen, utan fungera bäst för traditionell industri.

Unionen har också låtit undersöka hur företagens FoU utvecklats i Sverige det senaste decenniet. Det visar sig att den lever och har hälsan. Personalminskningarna inom FoU beror till stor del på att företagen använder konsulter i stället för egen personal, konstaterar Emma Tjärnback.

- Men vi kan inte slå oss till ro för den sakens skull. I undersökningen syns ju också hur viktig närheten till marknaden är när företagen placerar sin forskning, och marknadstillväxten kommer knappast att vara i Västeuropa.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.