I en undersökning som Unionen låtit göra med 300 FoU-chefer visar det sig att 80 procent av dem tycker att tillgången till kompetens är den viktigaste faktorn när företagen fattar beslut om var de ska lägga sin FoU-verksamhet.
Andra viktiga faktorer är enligt cheferna närhet till marknaden och närhet till tillverkningen, medan personalkostnaden inte är lika avgörande.
Vilka politiska stimulanser spelar då roll enligt FoU-cheferna? Det visade sig att så kallat FoU-avdrag, möjligheten att dra av mer än hundra procent av kostnaden är den mest efterfrågade åtgärden. Motsvarande system finns redan i Norge.
Unionen menar för sin del att FoU-avdrag är kostsamt för samhället och ger tveksam effekt.
- Från statens synpunkt får man inte ut så mycket av en sådan satsning. Vi hade ett system av det slaget på 1970- och början på 1980-talet. Det visade sig att företagen omdefinierade väldigt mycket och kallade det forskning för att få del av avdragen, säger Emma Tjärnback, utredare på Unionen.
Regeringen har tidigare föreslagit att företag ska få sänkta arbetsgivaravgifter för personer som jobbar med FoU. Avsikten är att det ska fungera från kommande årsskifte.
Prioritera kompetensen i stället är Unionens recept. Förbättringar i utbildningssystemet, ökade möjligheter till kompetensutveckling, fortsatta satsningar på näringslivsnära forskningsprogram och forskningsinstitut är några av förslagen.
- Vi menar att man får ut mycket mer av att satsa på kompetensen. Det skulle vara synd om man tog resurser från det området, säger Emma Tjärnback enligt vilken de större företagen inte skulle kunna dra någon större nytta av regeringens förslag. Inte heller skulle det gynna tjänsteutvecklingen, utan fungera bäst för traditionell industri.
Unionen har också låtit undersöka hur företagens FoU utvecklats i Sverige det senaste decenniet. Det visar sig att den lever och har hälsan. Personalminskningarna inom FoU beror till stor del på att företagen använder konsulter i stället för egen personal, konstaterar Emma Tjärnback.
- Men vi kan inte slå oss till ro för den sakens skull. I undersökningen syns ju också hur viktig närheten till marknaden är när företagen placerar sin forskning, och marknadstillväxten kommer knappast att vara i Västeuropa.