Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kärva förhandlingar med Almega

Den 28:e april sade en enig förhandlingsdelegation från Almega Tjänsteföretagen nej till medlarnas förslag om tjänstemannaavtalets utformning. Konstigt anser Unionen. Inte alls menar Almega som kallar förslaget orimligt.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad

- Att vi säger nej beror främst på att vi inte kan teckna ett avtal som innebär högre kostnader än motsvarande redan träffade avtal utan att få någonting tillbaka, säger Örjan Lenárd, förbundsdirektör Almega Tjänsteföretagen.

I ett pressmeddelande utrycker Unionen stor förvåning över att Almega säger nej till ett avtal som innehåller flera delar som de själva föreslagit. Förhandlingarna mellan Almega och Unionen har pågått under flera månader. Eftersom de inte kunnat träffa något avtal av egen kraft trädde medlarna in i april. Tre avtalsförslag lades fram. Lika många förkastades av Almega, medan Unionen sade ja till medlarnas slutgiltiga hemställan.

- Ja det innehöll förslag från oss, men framställer man det på det viset så tittar man inte på hela bilden. Vi har sagt nej till utökning av föräldralönen eftersom det skulle drabba mindre företag hårt och krav på kompetensutveckling vet vi inte ens vad det betyder. Det måste de konkretisera innan vi kan börja diskutera, säger Örjan Lenárd.

Almega är villiga att acceptera löneökningar på 24 månader med 3,5 procent, individgaranti med 294 kronor efter två lönejusteringar och utökning av föräldralönen till max fem månader.

- Vad som händer nu är att hjärtefrågorna reduceras till lönen. Får vi ingenting tillbaka kan vi inte ge efter för något heller, säger Örjan Lenárd.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.