Det hela började i slutet av 2010 när Göran Buhre vände sig till Unionen för att få hjälp i en tvist med a-kassan. Kassan krävde honom på 114 000 kronor, pengar som man ansåg hade betalts ut felaktigt. Enligt Göran Buhre rörde det sig dock om ett misstag. Efter en närståendes dödsfall klarade han inte att ta jobb i serviceyrken, något hans handläggare på arbetsförmedlingen inte fick reda på. Därför accepterades det inte heller när han avstod från att söka ett resebyråjobb.
Unionens jurist hjälpte honom att överklaga till förvaltningsrätten. Enligt Göran Buhre fick han besked om att Unionen enbart åtar sig fall som man har möjlighet att vinna. "Jag ska dra det till högsta instans", ska juristen ha sagt.
Därefter hörde Göran Buhre ingenting under lång tid. Först i slutet av januari 2012 fick han tag på juristen. Beskedet var dystert: målet var förlorat - sex veckor tidigare. Juristen hade helt enkelt haft för mycket att göra för att höra av sig.
Men det fanns fortfarande hopp. I ett mejl till Göran Buhre skrev juristen: "Domen var dock skiljaktigt, dvs det fanns de som inte delade domarens uppfattning (de tyckte att du inte skulle behöva betala tillbaka ersättning). Jag kommer att överklaga domen inom någon vecka".
Under resten av våren gjorde sig juristen oanträffbar, berättar Göran Buhre. Trots mängder med telefonsamtal och lämnade meddelanden hörde juristen aldrig av sig. Först i maj hände något.
- Då ringde han och berättade att mitt fall har varit uppe i domstol ytterligare två gånger och att jag fått avslag. Han rådde mig att lägga ned fallet.
Göran Buhre gav sig inte. En god vän ville titta på hans ärende, därför bad han juristen att skicka över samtliga överklaganden och domar. Några domar kom inte, i stället fick han så småningom ett brev med en förklaring. Förvaltningsrättens dom hade aldrig överklagats. Juristen hade helt enkelt missat sista datum för överklagan.
"Jag har full förståelse för din besvikelse över att jag så allvarligt brustit i min hantering av ditt ärende", skrev juristen bland annat.
Vidare förklarade han varför han inte hade gått att få tag på:
"På grund av det som inträffat upplever jag det som mycket svårt att konfronteras med dig varvid jag inte återkommer till dig inom skälig tid och inte heller ger dig en fullgod redogörelse för vad som skett".
- Det är rena rama ynkedomen. Här har vi en jurist på Unionen som inte har civilkurage att stå för sina handlingar. Och nu vill inte Unionen heller stå för dem, kommenterar Göran Buhre som kräver cirka 280 000 kronor i skadestånd från Unionen. Dels vill han att förbundet betalar de 114 000 kronorna, därutöver vill han ha ersättning för förlorad a-kassa eftersom han blivit utesluten. Till det kräver han 100 000 i personligt skadestånd.
Men i dagsläget är det långt ifrån klart att eller hur mycket Unionen kommer att betala. Enligt Göran Buhre har Unionen erbjudit 20 000 kronor.
Den siffran vill inte Unionens chefsjurist Martin Wästfelt kommentera.
- Han har framställt skadeståndskrav som vi utreder och som ska prövas. Jag vill inte föra någon förhandling i media. Vad det handlar om i slutändan är om vi, som Göran Buhre tycker, ska kompensera honom fullt ut oavsett om vi hade haft framgång eller inte ifall överklagan hade kommit in i tid. Det gör vi inte.
Aldrig?
- Nej, inte om vi inte bedömer att det hade lett till framgång om vi gjort det i tid.
I en tvist går det väl aldrig att vara säker på framgång. Då blir ni väl aldrig ansvariga?
- Jo, men det grundar sig på en sannolikhetsbedömning. I det här fallet har man gjort en preliminär bedömning att chansen till framgång varit väldigt liten.
Göran Buhre har tvärtom tolkat det som att juristen trott att möjligheterna till framgång var stora. Ljuger han?
- Det vet jag inte. Det är en sak som ytterst kan komma att prövas i domstol. Han är fri att stämma Unionen om vi inte kommer överens. Men jag kan säga att det skulle förvåna mig väldigt mycket om någon av mina medarbetare sa att ett fall är solklart. Följer man det arbetssätt vi har, håller man sig borta från det slaget av spekulationer.
Driver Unionen fall som man inte tror på?
- Vi har en generös policy, så är det. Ett skäl är att det ofta inte är så lätt i inledningen av ett ärende att göra en bedömning.
Att Unionen tabbat sig är det ingen tvekan om. Enligt Martin Wästfelt är detta slag av misstag väldigt sällsynta, och kan skyllas på den mänskliga faktorn.
- Det ska inte inträffa. Likt förbannat så har det gjort det. Så fort vi fick reda på det har vi bett om ursäkt, förklarat, lagt alla kort på bordet och samtidigt börjat utreda.
Än så länge är det inte klart vad Unionen slutligen kommer att erbjuda Göran Buhre. Det beslutet tas av förbundsstyrelsen i augusti eller september.