Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Jämställt företag minskar sjukfrånvaron

Indexator i västerbottniska Vindeln vet hur man vinner konkurrensfördelar, får bättre arbetsmiljö och högre leveranssäkerhet. Man anställer kvinnor.
- Den största förändringen har skett på verkstadsgolvet men den positiva effekten har helt klart spritt sig till hela företaget, säger Unionens klubbordförande Börje Ingelsson.
Eva Karlsson Publicerad

För tre år sedan behövde Indexator anställa mer folk men Vindeln är en liten ort och det var svårt att få tag på kompetent personal. Företaget tillverkar rotatorer till grävmaskiner, lastbilar och skogsmaskiner och sökte montörer och maskinoperatörer - alltså typiska mansjobb.

Ledningen fick en lyckosam idé: Om vi satsar på att anställa kvinnor fördubblas vår tillgång på arbetskraft. Tillsammans med arbetsförmedlingen startade företaget en utbildning där häften av deltagarna bestod av kvinnor som tidigare hade arbetat inom vården och förskolan. Snart hade antalet kvinnor på verkstadsgolvet fördubblats och det blev tydligt att en blandad grupp gav positiva effekter.

- Hela gruppen lyftes. Sjukfrånvaron gick ner och vi blev effektivare, säger Börje Ingelsson, som jobbar med produktionsteknik.

Olyckligtvis kom finanskrisen året därpå och eftersom många av kvinnorna kom in sist fick de gå först. Företaget bantade från 240 anställda till 154.

- Vi är cirka 190 nu och på uppåtgående och några av kvinnorna har kommit tillbaka, säger Börje Ingelsson.

Indexator tror inte på kvotering utan vill anställa den som är mest lämpad, men ingen ska uteslutas på grund av sitt kön, ursprung eller eventuellt handikapp. Alla på företaget har jobbat mycket med värdegrundsfrågor.  

- Vi har fått en annan anda, man ser saker på ett nytt sätt. Jag tänkte på det när jag var på ett studiebesök på ett annat företag för ett tag sedan. De visade en maskin och sa att bara män orkade jobba med den. Hos oss skulle vi inte ha nöjt oss med det. Vi skulle ha funderat på hur man kan få bort det tunga arbetsmomentet.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.