För femte året i rad hamnar Island i topp på indexet över de minsta könsskillnaderna i världen. Detta trots att isländskornas totala lön är 27 procent lägre än islänningarnas enligt uppgifter från TCO. Det är den internationella organisationen World Economic Forum som varje år samlar in och betygsätter olika uppgifter från världens länder.
- Jag vet inte riktigt hur man gör rankingen, men jag tycker ändå att Island förtjänar sin förstaplacering, säger Jenny Westerstrand, doktor i juridik, forskare vid Uppsala universitet och utsedd till årets feminist av Ålands akademi.
- På Island finns det till exempel förbud mot strippklubbar, det är inte tillåtet att tjäna pengar på andras nakenhet.
Strippklubbsförbud räknas dock inte som ett kriterium på könsgapslistan. Det gör däremot tillgången till arbete, utbildning och vård och representation inom politiken. Vilket kan vara en av orsakerna till att Sverige bara hamnar snäppet över Filippinerna och Irland - två länder där abort är totalförbjudet. Sverige får noll poäng på indikatorn "År med kvinnligt statsöverhuvud".
- Filippinerna har ju till exempel haft en kvinnlig statschef så det höjer nog landets placering. Men det kan också vara så att vi har fördomar om vissa länder och inte vet hur utvecklingen har gått framåt i andra länder, säger Jenny Westerstrand.
Rätten till fri abort finns inte med som bedömningspunkt i könsgapsindexet.
- Vissa frågor kan ju vara så kontroversiella att man stryker dem för att slippa konflikter. Å andra sidan blir resultatet rätt urvattnat. Jag brukar betrakta de här listorna lite på samma sätt som horoskop. Men de kan ju fylla en funktion i och med att de sätter jämställdhetsfrågan på agendan, säger Jenny Westerstrand.