Unionens förbundsstyrelse får godkänt när det gäller jämställdheten med en jämn fördelning mellan könen och en kvinnlig förbundsordförande. Men när det kommer till den etniska mångfalden ser det betydligt sämre ut. Ingen av de 13 styrelseledamöterna har utländsk bakgrund.
Vi har ett arbetsliv som är väldigt stängt för dem som har andra erfarenheter.
Anne Thelander är ordförande i Unionens valberedning som föreslår kandidater till bland annat förbundsstyrelsen. Hon säger att ett av valberedningens kriterier är att jobba för mångfald när de letar efter tänkbara kandidater. Det försöker man göra genom att hålla kontakt med det likabehandlingsnätverk som består av anställda på Unionen. I nuläget finns ingen formell grupp för mångfaldsfrågor inom förbundet mer än ett nätverk för likabehandlingsfrågor till och från.
- Vi försöker hålla kontakt med dem och ha tentaklerna ute om det dyker upp några intressanta kommande kandidater. Men det ligger i sakens natur att ett nätverk inte är helt fast, säger Anne Thelander.
- I ärlighetens namn har det inte varit särskilt stor aktivitet i regionerna kring de här frågorna.
Anne Thelanders bild är dock att det svala intresset hettat till under de senaste två åren och att fler av Unionens regioner fått upp ögonen för frågan. Men trots det och trots valberedningens mångfaldsmålsättning lider förbundsstyrelsen total brist på ledamöter med utländsk bakgrund, vilket är synd enligt Anne Thelander.
- Jag skulle tycka att det var jättebra om det fanns fler som hade en tydlig erfarenhet utomlands ifrån som fanns med i förbundsstyrelsen. Det skulle jag jättegärna se.
...hur svårt det är med de osynliga koderna...
Att det ändå ser ut som det gör tror hon har flera orsaker och att frågan är komplex. Dels tror hon att det har att göra med rekryteringsprocessen där alltför många söker det som verkar bekant i stället för det som verkar okänt, man väljer ofta någon som påminner om en själv. Men Anne Thelander säger att det förmodligen även grundar sig i hur det svenska arbetslivet ser ut, något hon funderat mycket över.
- Vi har ett arbetsliv som är väldigt stängt för dem som har andra erfarenheter. Det är jättesvårt att få in personer med utländsk bakgrund på arbetsplatser och därmed också att få in förtroendevalda och så vidare. Personer med stark personlighet har också svårt i arbetslivet.
Dessutom har det enligt henne att göra med oskrivna lagar och osynliga normer som finns i vårt samhälle, koder som kan ta lång tid att knäcka.
- Jag pratade nyligen med en man som beskrev hur svårt det är med de osynliga koderna och han hade ändå varit i Sverige i tjugo år.