Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Industrin fattar taktpinnen i avtalsrörelsen

Bättre samarbete och förstärkning av industrins lönenormerande roll. Det är innebörden av det förslag till nytt industriavtal som presenterades igår, måndag.
Linda Svensson Publicerad 10 maj 2011, kl 09:12

I april förra året valde Teknikföretagen att hoppa av industrisamarbetet. Den främsta anledningen var att löneökningarna som förhandlades fram inom industrin inte blev den norm som var tänkt, delvis på grund av IF Metalls starka koppling till LO-samordningen.

Teknikföretagens beslut innebar att industrisamarbetet plötsligt stod utan sin största arbetsgivarpart. Därför var det angeläget att finna en ny överenskommelse innan årets avtalsrörelse drar igång på allvar.

Igår, måndag, presenterades ett förslag där det bland annat framgår att parterna ska verka för att industrins lönenormerande roll ska förstärkas.

- Vi har inget veto som gör att vi kan hindra andra parter från att träffa avtal som är olyckliga. Men vi kan arbeta för att få acceptans för att den här modellen är förhärskande, säger Anders Weihe, förhandlingschef Teknikföretagen.

- Det är de företag och sektorer som tävlar internationellt som ska sätta märket, instämmer Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef.

I förslaget har man försäkrat sig om att LO-samordningen inte kommer att stå i vägen för industrisamarbetet.

- Industriavtalet är prioritet. Andra avtalssamarbeten ska vara förenliga med detta, annars lever man inte upp till avtalet, säger Anders Weihe.

Andra nyheter är att de opartiska ordförandena (opo) får en delvis ny roll. Om endera parten tycker att förhandlingarna gått i stå kan man begära opo:s hjälp för att få igång konstruktiva diskussioner.

- Det fanns perioder förra avtalsrörelsen när vi upplevde frustration för att det hände väldigt lite i förhandlingarna, säger Niklas Hjert.

Opo får också i uppdrag att samordna förhandlingarna, så att de nya avtalen blir klara vid samma tid för alla fack och arbetsgivare inom industrin. 
Tanken är att det nya industriavtalet ska undertecknas i juni, för att träda i kraft den 1 juli.

Fakta

Det första industriavtalet undertecknades 1997, sedan man upplevt att det behövdes mer ordning och reda i avtalsförhandlingarna i Sverige. Avtalet har vunnit acceptans för idén att det är de sektorer som konkurrerar på den globala marknaden som ska teckna avtal först, och därmed lägga ribban för löneökningarna för resten av arbetsmarknaden.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.