Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Hur skapar jag ett kontaktnät?

Åsa Frisk Publicerad

Hej! Jag har ett jobb i dag på ett företag som är i kris och väntar mig när som helst besked om att jag kommer att bli en av dem som får lämna arbetsplatsen. Jag har redan börjat kolla in det här hur man går till väga när det handlar om att söka jobb. Som du kanske förstår så var det ett tag sedan som jag behövde göra detta och jag märker hur mycket som har förändrats på tio år. Det som är tydligt på de flesta forum jag har varit inne på är hur viktigt det är med sitt kontaktnät. Har du några råd och tips när det gäller detta?

Svar: Du har helt rätt i att det är oerhört viktigt att ha koll på sitt kontaktnät. Statistiken säger nämligen att cirka 80 procent av alla tjänster på ett eller annat sätt tillsätts via kontakter. Konkret är det så att jag skulle aldrig rekommendera någon till min arbetsplats om jag inte visste att den personen skulle passa till 100 procent. Jag vill ju inte att det ska finnas en risk att en felrekrytering faller tillbaka på mig själv. Dessutom sparar arbetsgivaren både tid och pengar på att använda sig av sina kontaktnät när det gäller att rekrytera.

Var ska man börja? Min erfarenhet är att i regel har folk mycket mer kontakter än vad de tror. Börja med att kartlägga vänner, bekanta, dina tidigare arbetskamrater, studiekamrater, eventuella kunder/uppdrags-givare, grannar etcetera. Var arbetar de i dag? Var har de arbetat? Vem har de i sin vänkrets och bekantskapskrets och var arbetar de? Skapa dig helt enkelt en mindmap över alla du kan komma på.

Vad som är viktigt nu är att du är på det klara med hur du ska börja använda ditt nätverk. Att börja med att söka information om arbetsplatser, deras mål, visioner, värderingar är ett bra sätt att initiera kontakt. Folk berättar gärna om sin arbetsplats och hur det fungerar där. Att samla information om omvärlden är ett mjukt sätt att börja väcka gamla kontakter till liv.

I dag har vi ett antal forum som vi kan ta till hjälp när det gäller att hitta gamla kontakter. Vi kan tycka vad vi vill om Facebook och Linkedin men faktum är att det är effektiva och lätta sätt att hitta kontakter. Vad som är viktigt här är att du är tydlig med dina intentioner och var du är i din process.

I dag finns det dessutom så oerhört många sidor att söka arbete på och det är svårt att ha koll på alla. Om du har varit tydlig med att du söker arbete finns möjligheten att någon annan ser något som är intressant för dig och skickar det till dig. Min erfarenhet är att människor mer än gärna vill hjälpa till. ?
//Monica Fagerström, karriärcoach Unionen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.