Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Humor och retro på kontoret

Tapetserade vikväggar som man kan färglägga själv och gipshuvuden att fästa post it-lapparna på. Modeskaparen Bea Szenfeld inspirerades av tv-serierna Mad Men och The Office när hon tog fram lösningar för framtidens kontor.
Eva Karlsson Publicerad 1 februari 2013, kl 13:43
modeskaparen Bea Szenfeld

Bea Szenfeld gillar lukten av blyerts, radergummi och gamla pärmar och hon tänkte både retro och rymd när hon tillsammans med inredningskoncernen Kinnarps tog fram idéer till en framtida kontorsmiljö.

- Man ska kunna säga "det där kan jag göra själv" om mina grejer. De ska vara enkla och det är idén som är det viktigaste.

Hon menar att det är viktigt att alla kan skapa sig en egen personlig skrivbordsplats, särskilt om man sitter i ett stort hav med andra.

Samarbetet har resulterat i utställningen "Work Space". Nästa vecka när Stockholm Design Week inleds kommer utställningen att förutom i Stockholm kunna ses i Örebro, Växjö, Malmö, Luleå, Falun, Kinnarp och Göteborg.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.