Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Hitta motivation till motion

Vi vet att vi mår bra av att röra på oss. Trots det är vi många som har släpat med den packade träningsväskan till jobbet och ändå hoppat över motionspasset.
Här är tipsen som hjälper dig att skapa nya vanor.
Ola Rennstam Publicerad 12 november 2008, kl 10:32
Bollgymnastik
Det räcker med 30 minuter motion om dagen för att din kropp ska må bra. Trots det visar en undersökning som Korpen har gjort att 40 procent av befolkningen inte rör sig tillräckligt på fritiden. Undanflykterna är många: 25 procent slår fast att man inte är den sportiga typen och 17 procent anser att arbetet tar för mycket tid. Andra skyller på vård av barn, att man saknar ork eller på sin dåliga hälsa.

- Förklaringen till att vi så lätt hoppar över motionen har att göra med vårt katastroftänkande. Ojdå, något nytt - det verkar jobbigt, tänker kroppen. Vi gör det gärna bekvämt för oss, men kroppen är inte lika tacksam. Den är gjord för att röra på sig, säger Anna-Karin Findin, hälsostrateg på Korpen.

Men även personer som tycker om att träna och bryr sig om sin hälsa kan fastna i tv-soffan. Enligt Anna-Karin Findin handlar det till stor del om motivation och vanor.

- När vi blir törstiga vill kroppen dricka och när vi blir trötta vill den sova, men vi har ingen varningssignal för om vi inte rör oss, konsekvenserna kommer långt senare. Eftersom det inte är inbyggt i kroppens system handlar det istället om att skapa nya vanor och tankemönster så att det blir lika naturligt att träna som att borsta tänderna innan vi går och lägger oss, säger hon.

För att att skapa och lyckas hålla i dessa nya vanor anser Anna-Karin Findin att man måste uppfylla fyra faktorer:

  • Smarta mål. Sätt upp konkreta mål för dig själv som är tidsbestämda, mätbara och realistiska.
  • Planering. Gör det enkelt för dig. Rutiner skapar förutsättningar för framgång.
  • Stöd. Det kan vara lättare att komma iväg om man ska möta upp med någon kompis, träningen blir roligare.
  • Belöning. Unna dig saker regelbundet när du uppnått dina mål, som massage eller att gå ut med kompisarna. Belöningar hjälper att hålla motivationen.

Ok, det är superviktigt att röra på sig och helst då 30 minuter varje dag. Men i dagens stressade samhälle känner många att dygnets timmar knappt räcker till som det är, hur ska man dessutom hinna träna?

Även detta argument pulvriseras av hälsostrategen. Hon påpekar att de allra flesta av oss ägnar veckans 168 timmar åt 56 timmar sömn och 40 timmar arbete.

- Det ger 72 timmar kvar. Många säger att man inte har tid, men prova att tänka igenom vad du gör med dina timmar. Det viktiga är att träningen blir av - fixar du inte mer än 20 minuter, ta 40 dagen därpå. Tryck inte ner dig själv om du inte kommer iväg till träningen på grund av en hektisk arbetsvecka, sänk målen istället och höj dem igen när det lugnat ner sig, säger Anna-Karin Findin.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.