- Förklaringen till att vi så lätt hoppar över motionen har att göra med vårt katastroftänkande. Ojdå, något nytt - det verkar jobbigt, tänker kroppen. Vi gör det gärna bekvämt för oss, men kroppen är inte lika tacksam. Den är gjord för att röra på sig, säger Anna-Karin Findin, hälsostrateg på Korpen.
Men även personer som tycker om att träna och bryr sig om sin hälsa kan fastna i tv-soffan. Enligt Anna-Karin Findin handlar det till stor del om motivation och vanor.
- När vi blir törstiga vill kroppen dricka och när vi blir trötta vill den sova, men vi har ingen varningssignal för om vi inte rör oss, konsekvenserna kommer långt senare. Eftersom det inte är inbyggt i kroppens system handlar det istället om att skapa nya vanor och tankemönster så att det blir lika naturligt att träna som att borsta tänderna innan vi går och lägger oss, säger hon.
För att att skapa och lyckas hålla i dessa nya vanor anser Anna-Karin Findin att man måste uppfylla fyra faktorer:
- Smarta mål. Sätt upp konkreta mål för dig själv som är tidsbestämda, mätbara och realistiska.
- Planering. Gör det enkelt för dig. Rutiner skapar förutsättningar för framgång.
- Stöd. Det kan vara lättare att komma iväg om man ska möta upp med någon kompis, träningen blir roligare.
- Belöning. Unna dig saker regelbundet när du uppnått dina mål, som massage eller att gå ut med kompisarna. Belöningar hjälper att hålla motivationen.
Ok, det är superviktigt att röra på sig och helst då 30 minuter varje dag. Men i dagens stressade samhälle känner många att dygnets timmar knappt räcker till som det är, hur ska man dessutom hinna träna?
Även detta argument pulvriseras av hälsostrategen. Hon påpekar att de allra flesta av oss ägnar veckans 168 timmar åt 56 timmar sömn och 40 timmar arbete.
- Det ger 72 timmar kvar. Många säger att man inte har tid, men prova att tänka igenom vad du gör med dina timmar. Det viktiga är att träningen blir av - fixar du inte mer än 20 minuter, ta 40 dagen därpå. Tryck inte ner dig själv om du inte kommer iväg till träningen på grund av en hektisk arbetsvecka, sänk målen istället och höj dem igen när det lugnat ner sig, säger Anna-Karin Findin.