Nätverket bildades ungefär samtidigt som Unionen för att lyfta HBT-frågorna (homo-, bi och transpersoner) inom facket. Till viss del kan nätverket ha spelat ut sin roll i och med att man faktiskt lyckats påverka flera av förbundets olika beslut, anser Tobias Tengström, som varit en av eldsjälarna i nätverket sedan begynnelsen.
Ett exempel är att nätverket fått gehör för sin motion om att införa obligatorisk hbt-kunskap i internutbildningarna. Nätverkets satsningar har också resulterat i en checklista för heteronormativa fikapauser och ett pris till den hbt-vänligaste arbetsplatsen.
- Man skulle kunna göra mycket mer, säger Tobias Tengström, som varit en av eldsjälarna i nätverket sedan begynnelsen.
Tobias Tengström hoppade av styrgruppen efter Pridefestivalen i höstas.
- Jag slutade för att det inte verkade finnas något jättestort intresse från något håll. Vi fick fortfarande pengar, men det är också det enda. Tidigare hade vi möjlighet att få hjälp rent praktiskt, men sedan ett - två år tillbaka vill Unionen inte fortsätta ge oss den hjälpen. Därmed gick luften ur alla engagerade.
Ordföranden för nätverket, Jenny Ancher Jensen håller inte riktigt med i kritiken mot förbundet. Hon menar att det enbart är det bristande intresset från medlemmarna som ligger bakom hennes beslut att nu föreslå en nedläggning av hbt-nätverket.
- Jag har kontaktat två andra i styrgruppen och föreslagit att vi lägger ner, men jag väntar fortfarande på svar från en av dem.
Själv kan jag tycka att det fortfarande finns behov av ett nätverk, men eftersom jag är heterosexuell har jag själv aldrig varit med om diskriminering på grund av sexuell läggning och har därför svårt att avgöra var vi behöver rikta insatserna, säger Jenny Ancher Jensen