Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Gravida fick rätt mot Försäkringskassan

Graviditet är ingen sjukdom hävdade Försäkringskassan och nekade 18 gravida sjukpenning, trots att de hade besvär som gjorde det omöjligt att arbeta. Nu har Stockholms tingsrätt dömt Försäkringskassan för diskriminering.
Linda Svensson Publicerad

Diskrimineringsombudsmannen, DO, beslutade att driva de 18 kvinnornas fall till domstol, eftersom man ansåg att Försäkringskassan diskriminerat. Hade det varit män som fått sin arbetsförmåga nedsatt med liknande besvär hade Försäkringskassan gjort en annan bedömning av rätten till sjukpenning, menade man.

Nu har dom fallit i de fyra första fallen. Försäkringskassan döms för diskriminering i samtliga och ska betala skadestånd på 50 000 kronor var till kvinnorna.

På Försäkringskassan vill man smälta och analysera domen innan man ställer upp på en intervju, men hänvisar till ett pressmeddelande på sin webbplats. Där efterlyser myndigheten en generell graviditetsförsäkring, eftersom man anser att sjukförsäkringen inte samspelar med diskrimineringslagstiftningen.

Therese Holmberg blev sjukskriven när hon väntade barn. Men graviditet är ingen sjukdom hävdade försäkringskassan, som nekade henne sjukpenning.En av dem som står bakom stämningen är Therese Holmberg i Finspång. Hon är en av sex vilkas ärenden ska prövas av tingsrätten i nästa omgång.

- Det känns jättebra att alla fick rätt. Jag är verkligen glad för deras skull och hoppas att vi alla 18 kommer att få rätt till slut.

Enligt Magnus Jacobson, pressansvarig på DO, är det för tidigt att avgöra om dagens dom kommer att bli prejudicerande. Men Therese Holmberg har svårt att tänka sig att den inte skulle bli det.

- Om rätten anser att Försäkringskassan har gjort fel måste de ju ändra på sitt sätt att göra bedömningar. Annars är det ingen vits med domen.

Försäkringskassan har inte tagit ställning till om man tänker överklaga.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.