Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Frysta löner förslag på SAS

Frysta löner och ändringar i befintliga kollektivavtal. Det är några av åtgärderna som tillsammans väntas spara närmare 70 miljoner kronor inom SAS.
Ola Rennstam Publicerad

Under nästa år kommer det att ske ytterligare besparingar som berör SAS markpersonal i Sverige.
Enligt uppgifter till Kollega är en av åtgärderna som diskuteras frysta löner under 2009. Åtgärden beräknas ge en besparing på cirka 25 miljoner kronor för det krisdrabbade flygbolaget.

Arbetsgivaren och fackliga representanter från Unionen, Ledarna, Sveriges Ingenjörer och Transport deltar i samtalen om olika åtgärder för att spara pengar. Men ännu så länge är parterna förtegna:
- Det har förekommit diskussioner om produktivitetshöjande och kostnadsnedsättande åtgärder och vi har inget emot att medverka till det. Vi har en del diskussioner internt men har inte kommit fram till något konkret avtal. Vi får se om det resulterar i något överhuvudtaget, säger Sven Cahier, ordförande för SAS Tjänstemannaförening, som organiserar markpersonalen i Stockholm.

År 2003 och 2004 gick markklubben med på lönefrysningar för sina medlemmar. Sven Cahier vill inte kommentera uppgifterna om eventuella frysta löner under 2009.
- Det är en av bollarna som är uppe i luften. Men vi äger inte frågan om lönefrysningar, det ligger på förbundsnivå och det kan vi inte göra något åt. Företaget har inte tagit upp den frågan med Unionen överhuvudtaget, säger Sven Cahier.

Andra besparingsalternativ som har diskuterats är, enligt vad Kollega erfar, ändringar i befintliga kollektivavtal. Hur dessa ändringar kan se ut vill ingen uttala sig om.
Dessutom vill arbetsgivaren kunna tillämpa avtalen fullt ut på ett sätt som är optimalt för verksamhetens behov. I detta ligger också att gammal praxis ska kunna förhandlas bort utan långa processer och att facket förväntas vara återhållsamma med att begära centrala förhandlingar.

Övriga åtgärder gäller bland annat att parterna hittar lösningar på lokal nivå som ger möjlighet till flexiblare schemaläggning och bemanning. Ledighet ska kopplas till marknadens och kundernas krav och behov. Dessa åtgärder beräknas sammanlagt spara ytterligare 40-50 miljoner kronor för SAS, totalt handlar det alltså om uppemot 70 miljoner.
- Vi diskuterar bara lokala avtal. Ska det ske ändringar i centrala avtal måste centrala parterna in och de är på intet sätt inkopplade. Vi tittar på vilka möjligheter som finns, men vi vill inte tala om vad det är för något utan vill hålla det så tyst som möjligt, säger Sven Cahier.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.